Het zorgvuldig inhangen van het 40 kilo zware klokje. Met onder links klokkenluider Piet Hogendoorn. Naast hem Pim van 't Woud, secretaris van Vereniging Oud-Linschoten. (Foto: Janneke Severs-Hilgeman)
Het zorgvuldig inhangen van het 40 kilo zware klokje. Met onder links klokkenluider Piet Hogendoorn. Naast hem Pim van 't Woud, secretaris van Vereniging Oud-Linschoten. (Foto: Janneke Severs-Hilgeman) (Foto: Janneke Severs-Hilgeman)

Monumentendag in Linschoten: het angelusklokje

  Historie

Het Linschoter Angelusklokje is weer thuis. Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 8 september wordt het monumentale klokje officieel in gebruik genomen.

Linschoten - Voordat het eeuwenoude luidklokje na restauratie weer aan de oude balken in de toren kon worden bevestigd, heeft Piet Hogendoorn eerst de klokkenzolder onderworpen aan een flinke schoonmaakbeurt. "Dat was beslist geen overbodige luxe" vertelt de klokkenluider. Tevens heeft hij op ruim tien meter hoogte het vogelrooster voor het galmgat naast het klokje aangepast. Tijdens het kleppen kan de klepel daar nu niet meer tegenaan slaan. Met vereende mankracht werd de omstreeks 40 kilo zware klok weer terug geplaatst aan de zware balken op de klokkenzolder. Een lang en sterk touw deed wonderen.
Doel van initiatiefnemer Vereniging Oud-Linschoten was om door acties het luidklokje weer bruikbaar te maken. De benodigde 6000 euro werd bijeengebracht door (oud-) dorpelingen, de Rabobank en het Prins Bernard Cultuurfonds. Aangevraagde subsidie en de gemeente Montfoort, eigenaar van de toren, hebben bijgedragen in de resterende kosten van restauratie in de omgeving van het angelusklokje boven in de toren.
Over het verschil tussen luiden, kleppen en beieren schrijft auteur S.M.W. Bezemer: 'Kleppen is anders dan luiden, waarbij de klok zelf heen en weer gaat en de klepel beide zijden van de klok beurtelings raakt. Bij kleppen gebeurt dat slechts aan één kant. Beieren wil zeggen dat de klok zelf stil hangt en de klepel door een draad wordt bewogen."

Zelf kijken?

De ingebruikname is zaterdag om 12.00 uur Voor maximaal vijf personen per keer is er met gids tussen 11.00 en 15.00 uur elk uur een torenbeklimming. Daarbij wordt ook de klokkenkamer bezocht. De minimumleeftijd is 9 jaar, maar tot 12 jaar alleen onder begeleiding van een volwassene. In koffiehuis Het Wapen van Linschoten wordt van 10.00 tot 16.00 uur een film vertoond over de klokkengieterij en het Angelusreisje naar Asten.

Shopbox

Meer berichten