Maria Lagendijk woonde in Oudewater en vertrok naar Lambarene waar ze de rechterhand werd van van Albert Schweitzer
Maria Lagendijk woonde in Oudewater en vertrok naar Lambarene waar ze de rechterhand werd van van Albert Schweitzer (Foto: )

Monumentendag in Oudewater: middelpunt Europa

  Historie

Op de markt en in de opengestelde monumenten is in Oudewater ter gelegenheid van Open Monumentendag een veelzijdig programma samengesteld. Met onder meer de presentatie van een speciaal boek, diverse verhalen- en fototentoonstellingen, een veelkleurige markt, graven in je eigen verleden en veel muziek.

Oudewater – De dag begint in het Stadhuis waar een nieuw boek wordt overhandigd 'Oudewater in Europa'. Een nazaat van een aan heksenvervolging ontsnapte inwoner uit Paderbom, en nog steeds woonachtig in Oudewater, neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Het boek bevat zo'n twintig boeiende verhalen van mensen die vanuit Europa naar Oudewater kwamen, opgeleukt met recepten uit de landen van herkomst. Het boek is te koop op de markt en later in diverse winkels. Op de markt zal op 8 september ook een gratis proeverij zijn van een aantal van deze gerechten. De diverse restaurants zullen deze dag ook speciale menu's op hun kaart hebben staan.
Er zijn ook veel inwoners van Oudewater vertrokken naar verre oorden. Wie kent de verhalen van Coby van der Weele, de familie Lorentz of Maria Lagendijk? Allen bouwden een bijzonder leven op in andere culturen. Maria Lagendijk was bijvoorbeeld de rechterhand van Albert Schweitzer. Van hen is een verhalen – en fototentoonstelling te zien in de kelder van het Oude Stadhuis. Maar ook in de Sint Franciscuskerk en de Grote Kerk is er een fototentoonstelling van inwoners die vertrokken. Het danstheater van de Party van de Prins treedt op om 15.00 op de Donkere Gaard en in de Grote Kerk treden vanaf 11.30 achtereenvolgens op de beiaardier Gildas Delaporte, Psalite Deo en Gerben van Mourik. In de straten rond de markt is er een uitgebreide kunstmarkt te bewonderen. Voor mensen die graag eens in hun stamboom willen graven, is er spreekuur vanaf 11.00 in de oude raadszaal. Er zijn daar twee mensen van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) aanwezig die kunnen helpen. Neem je laptop mee en gegevens van je voorgeslacht. Er is dus veel te beleven en zo dicht bij huis.

In het weekend van 8 en 9 september vindt de 32ste editie van de Open Monumentendag plaats, een van de grootste culturele evenementen van Nederland. Met het thema In Europa ligt dit jaar het accent op alles wat ons in dit werelddeel cultureel aan elkaar bindt. De werkgroep Oudewater heeft er een bijzonder verrassend programma van weten te maken waardoor veel aangrijpende verhalen van zowel emigranten als immigranten verteld zullen worden.

Shopbox

Meer berichten