Bernhard Weber van de Oudheidkamer Montfoort met een aantal wapens uit de collectie. Van een sabel in lederen schede tot schermdegens en oude geweren, (Foto: Paul van den Dungen)
Bernhard Weber van de Oudheidkamer Montfoort met een aantal wapens uit de collectie. Van een sabel in lederen schede tot schermdegens en oude geweren, (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: Paul van den Dungen)

Monumentendag in Montfoort: de stadsverdediging

  Historie

Niets zo belangrijk dan het levendig houden van de eigen historie en dat geldt ook voor Montfoort. Daarom staat tijdens de Open Monumentendag van 2018 het verleden van de stad Montfoort centraal.

Montfoort - Het is 1329 als Montfoort stadsrechten krijgt. Een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis, want dat betekende dat de stad een stadsmuur mocht gaan bouwen, die zorg moest dragen voor een goede bescherming van huis en haard. Het bouwen van zo'n beschermende muur was nog een hele opgave om over de kosten daarvan nog maar te zwijgen. De muur was in die tijd ongeveer vier meter hoog en voorzien van 26 wachttorens. Buiten de stadsmuur lag om de hele stad heen een gracht. Zowel van de muur als van de gracht zijn nog restanten bewaard gebleven. De stad had verder drie toegangspoorten, waarvan de benamingen nog steeds in gebruik zijn. De Willeskopperpoort, de IJsselpoort en de Heeswijkerpoort. Peter Versloot van de Stichting Behoud Monumenten in Montfoort en Linschoten: "Tijdens de expositie van de Oudheidkamer vinden de bezoekers informatie over de stadsmuur, maar ook van het bouwhistorisch onderzoek dat tijdens de afgelopen zomervakantie heeft plaatsgevonden."
Maar er is meer te zien. Zo heeft de Oudheidkamer Montfoort de nodige voorwerpen uitgestald die te maken hebben met de verdediging van de IJsselstad. Bernhard Weber van de Oudheidkamer: "Er zijn oude wapens te zien waaronder een sabel in lederen schede met koperbeslag, schermdegens, en oude geweren, maar ook een loden bal aan een ketting zoals die vroeger aan het been van een verdachte werd bevestigd. Zo zijn er nog oude stenen kogels en vele etsen, oude ansichtkaarten en tekeningen die een beeld van die tijd geven."
Zowel in Montfoort als in Linschoten zijn tal van vrijwilligers in de weer om van deze Open Monumentendag een succes te maken. Vooraf is er veel werk verzet om alle gebouwen en voorwerpen voor de belangstellenden toegankelijk te laten zijn, rondleidingen te verzorgen en torenbeklimmingen te organiseren. Burgemeester Petra van Hartskamp onthult om 10.00 uur in Linschoten bij het gemeentelijk monument 'Bij de Tol' een nieuw naambord ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan. Vanzelfsprekend is er die dag in Linschoten ook veel aandacht voor de geschiedenis en het herstel van het angelusklokje.

Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 8 september zijn vanaf 10.00 tot 16.00 uur deze voorwerpen te bezichtigen in de hal van Het Huis van Montfoort (voormalig Stadskantoor) aan het Kasteelplein 5 dat speciaal hiervoor zijn deuren heeft geopend.

 Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 8 september zijn vrijwel alle belangrijke monumenten van 10.00 tot 16.00 uur geopend. Zo kan het fraaie interieur van de Grote of Sint Janskerk worden bekeken. De stad Montfoort kan op die dag, na een beklimming van de toren, ook eens een blik van bovenaf worden gegund. Natuurlijk zijn ook het Oude Stadhuis, de R.K. Kerk en molen De Valk voor bezichtiging geopend. Verder kunnen inwoners en bezoekers genieten van Straattheater.

Vanzelfsprekend is er ook aan de jeugd gedacht. Voor hen is er die dag in Montfoort een puzzeltocht uitgezet. Daarnaast doen bijna alle basisscholen in zowel Montfoort als Linschoten op vrijdag 7 september mee aan de Open Monumenten Klassendag. Leerlingen brengen dan een bezoek aan een monument en krijgen daarbij verhalen te horen over de geschiedenis van hun stad of dorp.

Shopbox

Meer berichten