Verteller Eric Borrias vertelt aan leerlingen van groep 7 een spannend verhaal uit de tijd van de Hollandse Waterlinie.
Verteller Eric Borrias vertelt aan leerlingen van groep 7 een spannend verhaal uit de tijd van de Hollandse Waterlinie. (Foto: )

'Bieb onder water' over Oude Hollandse Waterlinie

  Historie

De waterlinie is tot de komst van het vliegtuig een belangrijk en efficiënt verdedigingsmiddel geweest in ons Groene Hart. In het landschap zijn nog vele stille getuigen te zien. De expositie 'De bieb onder water' brengt dit opnieuw onder de aandacht.

Oudewater – In de expositieruimte van Bibliotheek Oudewater is de rondreizende expositie zes weken lang te zien. Verteller van het jaar 2016, Eric Borrias vertelde afgelopen woensdag aan leerlingen van groep 7 een spannend verhaal over de Oude Hollandse Waterlinie. Hiermee werd de expositie 'de Bieb onder water' officieel geopend. Ademloos werd er naar hem geluisterd. Drs. B.R.Feis, directeur Stichting Oude Hollandse Waterlinie legt uit dat er veel in ons landschap en de straten nog van getuigt wat er toen heeft afgespeeld. "Denk maar eens aan de vele straatnamen die met wal eindigen." De expositie strijkt neer in veel van de elf vestingssteden. Uniek in deze expositie is dat er zowel informatie is over zowel Willen III als van de vijand Lodewijk XIV. Van hem is een talking picture te zien als levende gids. Naast de expositie zijn er tal van andere activiteiten die de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie weer onder de aandacht willen brengen. Het Rampjaar 1672 waarin ons land werd aangevallen door Lodewijk XIV en het geheime wapen van de Waterlinie voor het eerst werd ingezet zal in 2022 worden herdacht omdat het dan 350 jaar geleden is. Onlangs werd ook de nieuwe website www.waterlinieacademie.nl geïntroduceerd. Op deze website biedt de Stichting Oude Hollandse Waterlinie bezoekers informatie over de waterlinie aan de hand van originele bronnen, publicaties, kaarten, artikelen en modern beeldmateriaal. Na bijna 350 jaar is de Oude Hollandse Waterlinie levender dan ooit. Eigenlijk zijn we dit stukje geschiedenis aan het herontdekken op allerlei manieren. Met de vakantieperiode in zicht misschien leuk om eens in onze eigen regio op onderzoek uit te gaan naar sporen van dit verhaal. Kijk op www.oudehollandsewaterlinie.nl voor alle activiteiten en routes.

De expositie over de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie 'De bieb onder water' is tot 28 juni te zien in de bibliotheek in Oudewater. De expositie trekt zo'n twee jaar rond en wil het verhaal onder de aandacht brengen bij een breed publiek. In de bovenzaal van de bibliotheek zijn zeven panelen met veel informatie te zien. Daarnaast een collectie van interessante boeken en voorwerpen. Te bezichtigen op ma-don-vrijdagmiddag van 14.00-17.00. Op woensdag van 10.00-17.00 en zaterdag 10.00-12.00.

Shopbox

Meer berichten