Indrukwekkend is de techniek die werd gebruikt om de voeten droog te houden, in ere gehouden in het Poldermuseum Gemaal de Hooge Boezem . (Foto: Janneke Severs Hilgeman)
Indrukwekkend is de techniek die werd gebruikt om de voeten droog te houden, in ere gehouden in het Poldermuseum Gemaal de Hooge Boezem . (Foto: Janneke Severs Hilgeman) (Foto: )

Vereniging Oud-Linschoten op excursie naar Poldermuseum

  Historie

Hoewel betrekkelijk dicht bij huis was er voldoende animo om op initiatief van Vereniging Oud-Linschoten (VOL) een bezoek te brengen aan een 'buurgemeente'. Haastrecht. Tijdens de dagexcursie werden het Poldermuseum Gemaal de Hooge Boezem en Huismuseum Bisdom van Vliet in Haastrecht bezocht.

LINSCHOTEN/HAASTRECHT - Aangekomen op de plaats van bestemming werd de groep vanwege het grote aantal deelnemers in tweeën gedeeld. In het Poldermuseum werd uitgelegd wat de afgelopen eeuwen zoal werd gedaan om in westelijk deel van Nederland, onder het zeeniveau te kunnen blijven wonen en werken. De werking van watermolens, gemalen en sluizen werden uiteengezet. Na een gezellige lunch werd gewisseld van locatie.

Het woonhuis van Paulina Bisdom van Vliet is nog steeds ingericht zoals het na het overlijden van de burgemeestersweduwe in 1923 door haar werd achtergelaten. Tijdens de bouw eind tweede helft van de 19de eeuw werden diverse onderdelen van het huis van de burgemeester wat daarvoor op dezelfde plek stond, hergebruikt tijdens de bouw van de nieuwe burgemeesterswoning. Door vertelde anekdotes kon het gezelschap zich heel goed verplaatsen in de bewoning van het huis van circa honderd jaar geleden. De imposante beukenboom achter het huis, die daar in 1694 door de tuinman werd gepoot werd massaal bewonderd.

Thema-ochtenden

Het jaarprogramma van de VOL-Themaochtenden op elke tweede zaterdag van de maand is dit jaar met de excursie naar Haastrecht afgesloten.. Vanaf de tweede zaterdag in september worden de Themaochtenden op zaterdagochtend vanaf 10.30 tot 12.00 uur weer voortgezet. Op zaterdag 14 september, tijdens Open Monumentendag gaat Linschoten met behulp van oude streekdracht en rekwisieten voor een dag een eeuw terug in de tijd. Het lokaal van de VOL is voor de gebruikelijke inloopochtenden, elke woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur, in de maand juni nog gewoon geopend voor een kop koffie en een gesprek over het oude Linschoten. Tijdens de zomermaanden juli en augustus houdt ook de VOL vakantie. Vanaf 4 september is het lokaal in de Brede Vaart op de eerste etage, weer elke woensdagochtend geopend voor publiek.

www.oud-linschoten.nl

Shopbox

Meer berichten