Jan van 't Riet heeft het synagogepoortje gerestaureerd voordat het in de St. Michaëlskerk geplaatst wordt. (Foto: Margreet Nagtegaal)
Jan van 't Riet heeft het synagogepoortje gerestaureerd voordat het in de St. Michaëlskerk geplaatst wordt. (Foto: Margreet Nagtegaal) (Patricia Brobbel)

Synagogepoortje krijgt plek in St. Michaëlskerk

  Historie

Oudewater - Aan de Korte Havenstraat 22 in Oudewater was van 1907 tot 1935 een huissynagoge. Het poortje, wat de toegang gaf tot deze kleine synagoge van slechts 5 bij 6 meter in het huis van de familie Bergen, is al die jaren bewaard gebleven.

De latere eigenaar van het pand, de heer Van der Breggen, heeft het poortje geplaatst in zijn huis aan de Hekendorperweg. Na zijn overlijden is het huis verkocht en heeft de nieuwe eigenaar, Ronald van Kuik, het poortje afgestaan aan de Oudewaterse gemeenschap. Door bemiddeling van Stichting Hugo Kotenstein is een plek gezocht waar het synagogepoortje tentoongesteld kan worden. Voorzitter van de werkgroep Oudewater Jan van 't Riet is blij dat uiteindelijk de kerkrentmeesters en de kerkenraad van de Hervormde Gemeente Oudewater akkoord zijn gegaan met plaatsing in de Grote of St. Michaëlskerk. "Het jodendom heeft met de Hervormde kerk een bijzondere band", zegt hij. Afgelopen week is het gerestaureerde poortje in de kerk geplaatst. Daarmee is het poortje voor Oudewater bewaard gebleven en te bezichtigen. Bij het oude poortje komen twee glazen tekstplaten te hangen. Eén met daarop alle namen van Joden uit Oudewater die in de oorlog vermoord zijn en één met de geschiedenis en achtergrond van het poortje. Tijdens een bijzondere dienst op zondag 19 februari om 18.30 wordt in het bijzijn van burgemeester Pieter Verhoeve en andere genodigden aandacht besteed aan deze plaatsing en de voormalige Joodse gemeenschap in Oudewater. Dominee De Hoop van de Protestantse gemeente spreekt Kaddish (een Joods gebed) uit en dominee De Koning Ganz besteedt in zijn preek aandacht aan de grote verbondenheid van kerk en Jodendom. Het synagogepoortje lijkt hiermee zijn verbindende functie weer openlijk terug te hebben gekregen en heeft als religieus erfgoed, dankzij Stichting Hugo Kotenstein, een waardige plek gevonden.

Shopbox

Meer berichten