Daria Muchowicz is afkomstig uit Polen en gediplomeerd tandarts bij Dental Clinics in Montfoort. (Foto: Paul van den Dungen)
Daria Muchowicz is afkomstig uit Polen en gediplomeerd tandarts bij Dental Clinics in Montfoort. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: Paul van den Dungen)

Patiënten dragen Poolse tandarts Daria op handen

  Nieuwsflits

In onze samenleving wonen en werken mensen afkomstig uit andere landen, van een andere cultuur en nationaliteit. Dat wekt op zich geen verbazing want iedereen kent wel zo iemand in zijn omgeving. Zenderstreeknieuws ging in het verspreidingsgebied van de krant op zoek naar deze mensen. Vandaag het verhaal van de Poolse Daria Muchowicz tandarts bij Dental Clinics in Montfoort. 

Montfoort - Als ze 4 jaar oud is gaat ze met haar moeder voor een extractie naar de tandarts. Terwijl ze nog niet mocht praten zei ze toch direct na de ingreep: "Ik wil later ook tandarts worden!". De tandarts was 'not amused' toen het bloed in het rond spoot en op zijn schone kleding terecht kwam. Uiteindelijk studeert Daria Muchowicz na 5 jaar studie en 1 jaar stage in Poznan af als tandarts.
Daarna begon het bij haar te kriebelen. Daria: "Ik wilde altijd al meer van de wereld zien en ook buiten Polen gaan kijken. In 2012 zegde ik in Polen mijn baan op en vertrok naar Amsterdam. Na drie jaar daar gewoond en gewerkt te hebben verhuisde ik in 2015 naar Utrecht. Tijdens het uitchecken op het vliegveld van Rome leerde ik mijn huidige vriend kennen. Inmiddels hebben wij een woning in Leidsche Rijn betrokken waar ook ons inmiddels 3,5 jarig zoontje is geboren. In huis klinkt er een kakofonie aan spreektalen en hoor je er zowel Italiaans, Pools als Nederlands en soms zelfs een mix van dit alles. Dat is wel eens een beetje lastig, maar dat gaat gelukkig nog steeds goed. Nederland vind ik een geweldig en leuk land. Het is open, de mensen zijn vriendelijk en hebben weinig tot geen vooroordelen. Daarnaast is hier alles ook goed georganiseerd."

Daria Muchowicz kon in Nederland met haar diploma's makkelijk terecht. Sinds 2006 is het Europees geregeld dat haar diploma's ook hier geldig zijn en zij zich alleen maar opnieuw in het BIG register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) moest laten schrijven. "Polen zit voor altijd in mijn hart. Het is het land waar ik ben geboren en het land van mijn ouders en voorouders. Zowel mijn ouders als vrienden komen regelmatig naar Nederland op bezoek en ook wij brengen bezoeken aan Polen en ook aan Italië."
Daria spreekt uitstekend Nederlands en patiënten van haar zijn vol lof over haar vriendelijke maar professionele aanpak, alsmede haar vaak pijnloze manier van behandelen. "Ik heb het hier bij Dental Clinics in Montfoort dan ook heel erg naar mijn zin. Het is een grote praktijk waar van alles is te doen en ik ben verrast en blij te horen dat er patiënten zijn die deze mooie woorden over mij zeggen." Door haar natuurlijke manier van handelen en praten was het ook niet moeilijk om haar op de foto te krijgen.
Op mijn vraag wat voor werk ze had gedaan als ze niet voor het beroep van tandarts had gekozen is Daria heel erg uitgesproken. "Dan had ik absoluut voor de fashion industrie gekozen. Daar ben ik voor honderd procent zeker van. Maar die keuze hoef ik nu niet te maken."

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden