<p>In zijn zaak in de Hoogstraat knipt kapper Orhan Atasu van Kapsalon Montfoort het kapsel van Joop Talsma. (Foto: Paul van den Dungen)</p>

In zijn zaak in de Hoogstraat knipt kapper Orhan Atasu van Kapsalon Montfoort het kapsel van Joop Talsma. (Foto: Paul van den Dungen)

(Foto: Paul van den Dungen)

Orhan Atasu knipt met een glimlach

  Nieuwsflits

In onze samenleving wonen en werken mensen afkomstig uit andere landen, van een andere cultuur en nationaliteit. Dat wekt op zich geen verbazing want iedereen kent wel zo iemand in zijn omgeving. Zenderstreeknieuws ging in het verspreidingsgebied van de krant op zoek naar deze mensen. Vandaag het verhaal van de Orhan Atasu uit Turkije en eigenaar van Kapsalon Montfoort.

Montfoort - Het is vrijdagavond en boven Montfoort heeft zich even daarvoor nog een ware wolkbreuk voltrokken met stortregens, onweer en hagel. In Kapsalon Montfoort in de Hoogstraat is het even rustig. Kapper Orhan Atasu (47) biedt mij bij binnenkomst meteen koffie aan en begint zijn verhaal te vertellen. Hij is in 2004 naar Nederland gekomen, nadat hij zijn kapperszaak in Antalya had verkocht. De meeste Nederlanders kennen Antalya omdat dit de hoofdstad is van de gelijknamige Turkse provincie en bekend staat als de grootste internationale badplaats, gelegen aan de Turkse Riviera. Maar Oran komt niet zomaar naar Nederland. Het is zijn opa (de vader van zijn moeder) die al jaren geleden naar Utrecht was vertrokken. Die vertelde Oran iedere keer zulke mooie verhalen over Nederland, dat het bijna niet uit kon blijven om er zelf eens een kijkje te gaan nemen. In Turkije leert Orhan Atasu zijn huidige vrouw kennen die al met haar ouders in Nederland woonde. Ze trouwen en krijgen drie kinderen. 

Orhan werkt intussen bij verschillende kapsalons. “In Turkije is er geen kappersvakschool, daar leer je het vak bij een al bestaande kapper” om in 2014 in Montfoort een eigen zaak te beginnen. Orhan vervolgt: “Ik ben echt helemaal gek van Nederland en van de cultuur. Er wonen prachtige mensen in Montfoort, vooral vriendelijk en dat maakt mij super blij. Ik heb 32 jaar in Turkije gewoond en ik zie heel goed de verschillen tussen Turken en Nederlanders.” Terwijl hij vertelt komt Joop Talsma uit Vleuten en zijn vrouw Annie binnen. Joop is een vaste klant bij Orhan en Annie werkt in Montfoort in de thuiszorg. Allebei worden ze in no time van koffie voorzien en krijgt Joop zijn knipbeurt, netjes en snel. Behalve uit Vleuten en Montfoort komen er ook klanten uit Linschoten en Harmelen. “Mijn karakter past bij Nederland. Net als mijn opa vertel ik in Turkije veel over Nederland. Hier in Nederland is karakter belangrijk. Ik wil en heb mij ook grotendeels aangepast. Ik hou van de Nederlandse cultuur. Montfoort is gewoon mijn stad. Vrolijke en vriendelijke mensen. Ze vieren carnaval. Hoe leuk is dat. Ik hoor dat het dit jaar misschien niet door zal gaan en dat vind ik best erg. Toch hoop ik dat het misschien wel door zal gaan, want ik hou van feesten.” 

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden