<p>Wethouder Herman van Wiggen en een afvaardiging van VOL bij de bijeenkomst in De Brede Vaart. (Foto; Janneke Severs-Hilgeman)</p>

Wethouder Herman van Wiggen en een afvaardiging van VOL bij de bijeenkomst in De Brede Vaart. (Foto; Janneke Severs-Hilgeman)

(Foto: )

Linschotens wintergezicht gerestaureerd weer thuis

  Nieuwsflits

Het door A.P. Huijzer sr. geschilderde ‘Gezicht op Linschoten in de winter van 1934’ wordt door de inwoners van Linschoten gekoesterd. Het schilderij is van grote, vooral historisch-culturele waarde voor het dorp. Dit onlangs gerestaureerde wintergezicht werd de afgelopen week in bruikleen overgedragen aan de Vereniging Oud-Linschoten.

Linschoten - In 1974 werd het ingelijste schilderij op spaanplaat door de kunstenaar geschonken aan het dorpshuis onder voorwaarde dat het in het dorp zichtbaar zou blijven. Het winterlandschap, gezien vanaf het watergemaal, werd eigendom van de stichting ‘Onder een kap’ en kreeg een plaats in het nieuwe dorpshuis. Nadat de stichting in 1988 te ruste werd gelegd na het opheffen van de gemeente Linschoten, ging het beheer van het dorpshuis inclusief het schilderij van Piet Huijzer over naar de gemeente Montfoort. Om het kunstwerk verantwoord te behouden voor de toekomst gaf de gemeente Montfoort begin dit jaar opdracht tot restauratie. Het bleek geen overbodige luxe. Er was schade ontstaan door de talloze verplaatsingen en reiniging met water. Schilderij en lijst zijn nu weer als nieuw.

De waterkant van de Linschoten is een geliefde locatie voor kunstschilders. Huisschilder en behanger Huijzer schilderde niet alleen de omgeving aan het water. De plaatselijke ‘Rembrandt’ werd met kwast en ezel regelmatig gesignaleerd op andere locaties in het dorp. Hij schilderde juist op plekken die voor idyllische dorpsgezichten niet echt in aanmerking kwamen en talloze boerdenrijen of huizen van buren of dorpsinwoners. Veel werk gaf hij weg, waardoor er nog steeds gesigneerde A.P. Huijzer sr. / APH worden gevonden.

Bezichtiging

Op verzoek van de Vereniging Oud-Linschoten (VOL) mocht het schilderij zaterdag 12 september worden geëxposeerd tijdens Open Monumentendag in ‘Bij de tol’. Daar werden ook andere uitgeleende of geschonken Huijzers getoond. Verleden week werd het wintergezicht door wethouder Herman van Wiggen voor een termijn van een jaar in bruikleen overgedragen aan de VOL. Behalve een afvaardiging van het VOL-bestuur was daarbij aanwezig Hennie van den Burg van Boeijen, adviseur kunst, cultuur en cultuurhistorie Gemeente Montfoort. Het schilderij krijgt tot 20 mei 2021 een plaats bij Vereniging Oud-Linschoten in het verenigingslokaal op de eerste etage in de Brede Vaart aan de Laan van Rapijnen 36a, alwaar een lift aanwezig. Vanwege coronabepalingen is er gelegenheid tot bezichtiging voor twee gasten per keer op woensdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur; uitsluitend op afspraak via tel. 06-49798362.

Nadat kolenkachels werden verwisseld voor aardgas heeft Huijzer ook talloze kolenkitten en boomschijfjes beschilderd met dorpsgezichten. Niet altijd werd gesigneerd. Op zolders worden nog steeds ‘Huijzers’ gevonden. De VOL voegt ze graag toe aan haar Linschotencollectie. 

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden