Mondkapjesmaatschappij


Foto:
De columns van Margreet

Mondkapjesmaatschappij

  Nieuwsflits

Het is een rare vertoning. Overal waar je komt hebben mensen mondkapjes op. Dat moet natuurlijk ook. Maar ik kan er toch niet goed aan wennen. Ik kijk vooral naar de ogen en het postuur van mensen om in ieder geval bekenden nog normaal gedag te zeggen. 

Laatst sprak iemand mij vriendelijk aan, maar ik had geen idee wie het was. Aan alles was te merken dat ze me kende maar het kwartje wilde bij mij niet zakken. Net zoals er veel verschillende mensen zijn, zijn er heel veel verschillende mondkapjes. Gewoon standaard wegwerp blauw, zwart of met een bloemetje. Sommigen lijken op koffiefilters en anderen hebben een mooie strakke pasvorm. Soms denk ik warempel, O die is mooi!

Ze lijken op koffiefilters

Zelf heb ik een doorzicht exemplaar op dit moment. Manlief, heeft het op internet besteld en ik ben er blij mee. Dan kun je tenminste zien wie ik ben en kan ik je lachend aankijken. Mooie bijkomstigheid is dat mijn bril nu niet beslaat. De wereld is al mistig genoeg. Toch? Over het algemeen worden ze nu keurig gedragen. Veel mensen houden zich aan de voorgeschreven adviezen. Het is en blijft een rare tijd, dat wel. Ook het emoji symbool op Whatts app met het mondmasker wordt vaak gebruikt. Ik weet niet of deze voor de corona ook al bestond maar nu komt hij goed van pas. Natuurlijk niet om besmetting te voorkomen, want dat kan gelukkig niet via Whatts app, maar om in onze communicatie een mondkapje te gebruiken. Nou, dat kan zeker geen kwaad. Want de grove taal en schofferingen zijn soms buiten proporties. Wat is de standaard moraal toch verloederd. Ik vind het schokkend om te lezen welke woorden mensen soms in de mond nemen en elkaar met scherpe en grove woorden bekogelen. Dus wat mij betreft gebruiken we het mondkapje via social media voor langere tijd. Leg eens je hand op je mond, of doe een kapje ervoor, voordat je weer met bagger gaat gooien.

column | Margreet Nagtegaal

Shopbox

Meer berichten