Boek in de maak over bewogen jaren Mojoc


<p>Harry van Kasteren gaan een boek maken met daarin de opkomst en ondergang van het MOJOC. &nbsp;Foto: Paul van den Dungen</p>

Harry van Kasteren gaan een boek maken met daarin de opkomst en ondergang van het MOJOC.  Foto: Paul van den Dungen

Foto: (C) Paul van den Dungen

Boek in de maak over bewogen jaren Mojoc

  Nieuwsflits

Harry van Kasteren (bijna 73) is op verzoek van het oude bestuur van het Montfoorts Jongeren Contact, beter bekend als MOJOC, begonnen aan het vergaren van informatie en foto’s om zo te kunnen komen tot het samenstellen van een boek.

Montfoort - Het is 1967 als een aantal Montfoortse jongeren, waaronder Paul den Houdijker, Marius Hoefs, Leon Boere, Kees van Kortenhof en Harry van Kasteren besluiten om voor de Montfoortse jeugd een eigen onderkomen op te richten. Tot die tijd was er alleen een KPJ, maar verder was er voor de jeugd niet veel te beleven. In de Korte Kerkstraat vinden ze een leegstaand pand, dat eigendom is van Van Kooten die in de Hoogstraat een levensmiddelenzaak heeft. Van Kooten verhuurt het voor een symbolisch bedrag, maar wel onder de voorwaarde dat ze wekelijks bij hem de drank afnemen. Ze knappen eigenhandig het pand op en openen het vervolgens voor de groep van 12- tot 16-jarigen. Tegenstand was er van zowel de gemeente, de R.K. kerk als van dominee Lekkerkerk. Zowel de dominee als de pastoor vonden de omgang tussen jongeren van verschillende godsdiensten onverantwoord, want dat kon leiden tot gemengde huwelijken.
Maar er komen dam- en sjoelwedstrijden en gezellige middagen. Vanaf 16 jaar worden er discussieavonden georganiseerd en er wordt muziek gemaakt. De ruimte is niet erg groot, maar er kan makkelijk vijftig man in. Voor grotere bijeenkomsten als muziekavonden met bands als Cuby and the Blizzards of The Statues, maar ook discoavonden, wordt er uitgeweken naar het St. Joseph, waar toen nog Halle Vergeer, later Gé Looman en veel later Marcel Peters de uitbaters zijn. Harry van Kasteren weet nog dat gezelligheid troef was. Zo kwam politieman Bouman regelmatig na diensttijd zijn zoon Ad ophalen. ‘’Hij dronk dan altijd twee glaasjes jenever en haalde er ook zijn informatie. Hij wist heel veel van iedereen. Het was een toffe diender, soms streng maar altijd rechtvaardig.”
Vanaf 1970 wordt MOJOC een stichting en ontstaat het Stichting MOJOC Bestuur. Intussen wordt het pand van Van Kooten gekocht. Door het later aan Ekelschot te verkopen komt er veel geld in kas. Intussen is het bezoek aan MOJOC tanende. De tijden veranderen en de jeugd trekt naar Woerden, Utrecht, IJsselstein, Oudewater of Lopik. Uiteindelijk gaat MOJOC dicht en worden tussen 1996 en 2011 de financiën verdeeld over de Montfoortse gemeenschap. Stichtingen, scholen en muziekverenigingen doen soms een aanvraag.
Harry van Kasteren zoekt mensen met verhalen of anekdotes zowel positief als negatief en foto’s uit die periode. Alles wat bij kan dragen aan het vertellen van de geschiedenis van MOJOC is welkom. Het voornemen is om in een jaar tijd het boek samen te stellen en zo rond de feestdagen van 2021 uit te brengen. Een mooi cadeau. Heeft u informatie of foto’s neem dan contact op met Harry van Kasteren.


E-mailadres: h.vankasteren@hotmail.nl

Meer berichten