Radio Stad Montfoort houdt vol als lokale zender


<p>Bestuursvoorzitter Rien Overkamp (rechts) van Radio Stad Montfoort met programmamaker Bart Vlooswijk. Foto: Paul van den Dungen<br><br></p>

Bestuursvoorzitter Rien Overkamp (rechts) van Radio Stad Montfoort met programmamaker Bart Vlooswijk. Foto: Paul van den Dungen

(Foto: Paul van den Dungen)

Radio Stad Montfoort houdt vol als lokale zender

  Nieuwsflits

Het is zeker geen sinecure om een lokaal radiostation in de lucht te houden. Wie zaterdagnacht iets verdachts gezien of gehoord heeft, maar dat nog niet bij de politie heeft gemeld,  lukt dat nu al 27 jaar. Maar zoiets gaat wel gepaard met ups en downs.

Montfoort - Radio Stad Montfoort, beter bekend als RSM, is de lokale omroep voor Montfoort en wijde omgeving. Vanaf 1993 hebben zij al op verschillende locaties hun studioruimte gehad, maar onder de zendmast op het industrieterrein voelen zij zich nu al enige tijd thuis. De lokale omroepen in IJsselstein, Lopik en Nieuwegein zijn niet meer in de lucht. Midland FM uit Oudewater is door een sterk teruglopend aantal medewerkers en hoog opgelopen huisvestingskosten verhuisd naar Woerden. Daar hebben zij een plekje gevonden in de studio’s van RPL-FM, de Woerdense lokale zender.
Rien Overkamp, voorzitter dagelijks bestuur van Radio Stad Montfoort, kent deze ontwikkelingen ook. “Wij van RSM in Montfoort kennen ook onze ups en downs maar, mede dankzij de inzet van onze 30 vrijwilligers kunnen wij nog steeds onze programma’s maken en uitzenden. Maar wij moeten ook onze huur betalen, onze apparatuur af en toe repareren of vervangen. Alles kost geld, maar we draaien nog steeds en daar zijn wij trots op. Zo ook op onze schare trouwe luisteraars die zowel via internet als via de kabel ons beluisteren. Enige jaren geleden hadden wij te maken met de Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland, de OLON. Die zou voor ons een soort vakbond zijn, maar ging steeds meer de samenwerking met de regionale omroepen aan. Wij hebben onze vrijwilligers toen gevraagd om te stemmen; Meegaan met de OLON of lokaal blijven. Unaniem werd voor het laatste besloten.”
De OLON is vorig jaar november opgeheven en heeft haar verantwoordelijkheden overgedragen aan de stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO).
Ook Bart Vlooswijk, radiomaker bij RSM, is blij met de huidige ontwikkelingen bij RSM. ‘’Wij als makers van verschillende programma’s hebben daarin een grote vrijheid en een eigen groep luisteraars. Vroeger waren wij ook buiten de studio actief, zoals tijdens de Jaarmarkt. Daar hadden wij een eigen kraam en konden live uitzenden, maar sinds er op De Plaats grote publiekstrekkers worden georganiseerd, loopt de markt een beetje leeg. Daardoor hebben wij die activiteit al lange tijd beëindigd. Wat nu nog rest zijn de live uitzendingen tijdens de gemeenteraad, en straks misschien ook weer de sport.’’ Overkamp heeft nog goede herinneringen aan de uitzendingen tijdens de Alp d’Huzes, live vanuit Frankrijk. Ook de Truck Run werd live verslagen. Maar dat is voor RSM financieel niet meer op te brengen. ‘’Naast een jaarlijkse bijdrage van het rijk hebben wij gelukkig onze sponsors, donateurs en de Radio Bingo, al zouden wij erg blij zijn bij meer sponsors en donateurs. Voor ons is er geen denken aan dat wij RSM ooit gaan onderbrengen bij een ander lokaal station. Dan rest ons nog maar één ding: De stekker er uit.”

Shopbox

Meer berichten