Integriteit


Foto: Marcel Kraan Fotografie
Column: Wethouder(s)

Integriteit

  Nieuwsflits

Burgers moeten erop kunnen vertrouwen dat de overheid eerlijk en betrouwbaar is. Helaas is dat vertrouwen behoorlijk geschaad, onder andere door de situatie rondom de belastingdienst.

 Er is onfatsoenlijk gehandeld en de integriteit van de belastingdienst en van een aantal politici staat ter discussie. Deze schending van vertrouwen werpt een naar licht op de overheid en de organisaties die het beleid uitvoeren.

Als je betrokken bent bij een gemeentelijke organisatie – ambtenaar, burgemeester, raadslid of wethouder – dan is integriteit een gouden begrip. Je legt een eed af waarin je belooft adequaat en zorgvuldig je werk te doen, de Grondwet te respecteren en niet ‘te koop bent.’

Je moet jezelf in de spiegel kunnen aankijken

Schending van integriteit zit hem soms in niet opzettelijke miskleunen. Omdat je ‘vol’ zit van een vertrouwelijke kwestie, kun je zo maar op het verkeerde moment met de verkeerde personen erover praten. Of je draagt verschillende petten waardoor anderen niet meer snappen met welke pet je welk standpunt inneemt.
En soms gaat het om opzettelijke miskleunen zoals iets regelen waardoor iemand onterecht wordt bevoordeeld en jij er ‘wijzer’ van wordt. Dit alles kan en mag niet; sterker nog het is zelfs strafbaar.

Als dienaar van de gemeenschap moet je altijd letten op wat je zegt en doet. Niet omdat wellicht iemand denkt dat je niet integer bent, maar vooral omdat je jezelf in de spiegel moet kunnen aankijken en vaststellen dat je fatsoenlijk hebt gehandeld in soms moeilijke situaties.


Daarmee bouw je aan vertrouwen in jezelf, in elkaar en aan dat van inwoners in de overheid.

Yolan Koster

column wethouder | yolan koster - montfoort

Shopbox

Meer berichten