<p>David Uitbeijerse hier bij zijn school De Schakels. Hij maakte graag gebruik van de extra activiteiten in het Cultuurhuis. Foto: Joyce Uitbeijerse</p>

David Uitbeijerse hier bij zijn school De Schakels. Hij maakte graag gebruik van de extra activiteiten in het Cultuurhuis. Foto: Joyce Uitbeijerse

(Foto: Joyce Uitbeijerse)

Extra zorg om en voor de jongeren

  Nieuwsflits

Deze coronatijd heeft veel impact op jongeren. In hun behoefte aan sociale contacten en activiteiten buitenshuis is het zoeken naar wat kan en mag. De gemeente Oudewater is via het Stadsteam nauw bij hen betrokken. Een gesprek met coördinator Marieke de Kogel van het Sociaal Domein en een tweetal jongeren: David Uitbeijerse (9) en Sverre Kemp (17).

Oudewater – Na de rellen van een paar weken geleden waarin veel woede en frustraties zichtbaar werden bij veel jongeren kwam de vraag “Hoe gaat het met de jongeren in Oudewater?” Marieke de Kogel, coördinator bij het Sociaal Domein in Oudewater, vertelt dat er veel overleg is met alle teams die zich met de verschillende doelgroepen bezig houden. “Via de jongerenconsulenten van het Stadsteam zijn we nauw betrokken bij het wel en wee van onze jongeren. Er lopen veel lijntjes. Het gaat in het algemeen goed met onze jeugd.”
De jongerenwerkers Haitham Taher en Steve Blokland van Jeugd-Punt Oudewater laten zich overal zien, op sportclubs, op straat en waar de jongeren zich bevinden. “Zij weten waar de jongeren zijn en leggen contact.” Als extra ondersteuning of hulp nodig is worden speciale activiteiten opgezet. Op dit moment is er in het Cultuurhuis één keer per week een activiteit voor jongeren van 4 tot en met 12 jaar die om wat voor reden dan ook extra aandacht of uitdaging nodig hebben. Maar soms ook gaan ze op stap met de jongeren.
In de kerstvakantie was er een on-line FIFA-voetbaltoernooi en een buitenactiviteit bij FC Oudewater voor de jongeren van 12 tot 17 jaar en later een keer paintballen. Vooral tijdens de tweede coronagolf werden deze extra activiteiten opgezet. Marieke ervaart dat Oudewater een hechte, sterke gemeenschap is. “Op dit moment zijn er wel wat signalen van overlast van hangjongeren. Maar de vraag is of dat corona gerelateerd is.”
Volgens haar zijn er op de scholen ook geen leerachterstanden bekend. Ze benadrukt nog eens: “Vind je de maatregelen rondom Corona lastig of zit je ergens anders mee? En wil je weten hoe hiermee om te gaan? Of maakt u zich als ouders zorgen over uw zoon/dochter? Neem dan gerust contact op met het Stadsteam Oudewater.’’ Bellen kan tussen 9.00 en 12.00 uur via (0348) 561 893 (niet op woensdag). Of mail naar info@stadsteamoudewater.nl.”

Niet fijn

David Uitbeijerse (9) bezoekt de extra activiteit in het Cultuurhuis. Zijn juf wist dat hij de vorige lockdown niet fijn vond en had hem gevraagd mee te doen. David: “Ik hou erg van veel contacten en leuke en uitdagende activiteiten.” De lockdown maakte hem narrig en verdrietig, vertelt zijn moeder. “We doen tijdens de activiteiten veel aan sport, maar ook aan koken of bakken”, zegt David blij. Thuis verzinnen ze ook van alles om het gezellig te maken in deze tijd: open haard aan, avondwandelingetjes, en cakejes bakken voor mensen die alleen zijn of die werken in de zorg. Omdat zijn ouders niet thuis kunnen werken, mocht David ook naar school en de noodopvang. Via Hangouts houdt hij contact met zijn vrienden die niet in Oudewater wonen.

Volhouden

Sverre Kemp (17) kent jongerenwerker Haitham via het voetbal. “Daar legt hij met ons contact en nodigde hij ons uit voor extra activiteiten.” Sverre vond het meteen een leuk idee. “Er is zo weinig te doen voor de jeugd, dus prima!” Sverre doet een BBL-opleiding en werkt nog gewoon door. Voor zijn praktijklessen gaat hij naar school. Hij is blij dat hij niet de hele dag achter zijn laptop hoeft te zitten. Zijn vrienden ziet hij nog wel, maar de avondklok heeft veel roet in het eten gegooid. Omdat hij nog onder de 18 is, gaat ook zijn voetbaltraining gewoon door. “Maar na negen uur zit ik op mijn bed en gamen we met elkaar. Ik probeer zoveel mogelijk mijn ritme vast te houden en gewoon nog lol te maken met mijn vrienden. Zo moeten we het volhouden.”

Jeugd-Punt

Het Jeugd-Punt heeft ook voor de voorjaarsvakantie activiteiten gepland. Dan organiseren ze een ‘Oudewaters Sport Driedaagse. Ze trappen af op de eerste maandag van de voorjaarsvakantie met een sportdag’voor meiden. Op dinsdag hebben ze verschillende soorten sporten met lokale sport aanbieders en de scouting. Donderdag is er een sportmiddag voor jongeren vanaf 13 jaar met lokale sportaanbieders uit Oudewater. Natuurlijk alles binnen de corona-richtlijnen. Zie ook Facebook jeugdpunt Oudewater of instagram: jwoudewater_jeugdpunt.

‘Narrig en verdrietig tijdens de lockdown’

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden