<p>De zwemvierdaagse in het Knopenbad in mei 2017. Maar de tentoonstelling gaat natuurlijk veel verder terug.</p>

De zwemvierdaagse in het Knopenbad in mei 2017. Maar de tentoonstelling gaat natuurlijk veel verder terug.

(Foto: archief)

Expositie zestig jaar Knopenbad in De Knoperij

  Nieuwsflits

Montfoort - In stadsmuseum De Knoperij is de tentoonstelling geopend over zestig jaar Knopenbad.  Ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan worden allerlei activiteiten georganiseerd, waarvan de tentoonstelling de eerste is.

Fré Doop, die veertig jaar geleden al het schoolzwemmen verzorgde, stelde de tentoonstelling samen. Hij was medeoprichter van de zwemvierdaagse en na zijn pensionering betrokken bij het jaarlijkse zwemfestijn. Al die ervaring gebruikte hij om een ode te brengen aan dit diepgewortelde Montfoortse instituut.

Fré Doop: “Het Knopenbad is echt een ‘eigen’ Montfoortse verdienste. Huisarts Ad Staatsen nam het initiatief en het werd gebouwd door Montfoortse aannemers. Het verhaal over de totstandkoming is straks terug te vinden in de zwembadkrant.” De tentoonstelling toont de beelden bij het verhaal. “Het is een chronologisch overzicht van zestig jaar Knopenbad”, vertelt Fré. “We hebben schilderijen, oude foto’s en attributen uit het zwembad, waaronder de beroemde haak van badmeester Hennie van de Kamp.” 

Deze bekende Montfoorter is ook als paspop in de tentoonstelling terug te vinden.

Als gevolg van de coronamaatregelen kan de tentoonstelling vooralsnog alleen van buitenaf bekeken worden. Toch is het zeker de moeite waard om de etalages van ‘De Knoperij’ aan de Keizerstraat 25 te bekijken. De tentoonstelling duurt tot 1 mei. De organisatie hoopt dat het voor die tijd mogelijk zal zijn om het stadsmuseum weer binnen te lopen.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden