<p>Foto ter illustratie</p>

Foto ter illustratie

(Foto: Pixabay)

Gemeenten Lopikerwaard werken nu samen aan energie-bijdrage

  Nieuwsflits

De Lopikerwaard-gemeenten Montfoort, Oudewater, Woerden, IJsselstein en Lopik willen nu gezamenlijk gaan bijdragen aan de ambities op het gebied van duurzame energie. Een bijdrage van 0,26 TWh in 2030 noemen zij realistisch.

Montfoort / Oudewater- De vijf gemeenten streven naar een combinatie van zon op dak, zon op veld, kleine windmolens en grote windturbines. Als zoekgebieden gelden de regionale denkrichtingen van windenergie langs infrastructuur en het combineren van zonnevelden met windmolens. De exacte locaties zijn nog niet duidelijk. Voor windmolens geldt een gezamenlijke norm van minimaal 500 meter afstand tot een woning vanwege gebleken zorgen onder inwoners over de gezondheidseffecten, aldus de gemeenten.
Om het Groene Hart te ontzien stellen de vijf wethouders voor locaties voor zonneparken en windturbines te zoeken in meerdere gebieden. Zo denken zij aan vier windmolens langs de A12 in de polders Reijerscop en Cattenbroek in de gemeenten Montfoort en Woerden. Daarnaast is het idee om de drie - verouderde- windmolens bij Lopik te vervangen door grote exemplaren. Grootschalige zonnevelden worden verspreid over alle vijf gemeenten.
Het voorstel gaat nu naar de vijf gemeenteraden. Daarna volgen weer meepraat-trajecten voor inwoners.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden