Foto:
De columns van Margreet

Het is bijna Pasen!

  Nieuwsflits

Nog een paar dagen en dan is het Pasen. De veertigdagentijd is voorbij. Niet alleen in rooms katholieke kringen wordt hier aandacht aan besteed, maar ook protestant en evangelisch doen tegenwoordig massaal mee. 

Soms is het een écht vasten maar vaker een goede voorbereiding en verdieping op weg naar Pasen. Even meer aandacht voor het geestelijke, het spirituele, noem het een ontmoeting met God. Via het IKO (Interkerkelijke Overleg Oudewater) kreeg ik ook dagelijks een mail. Ze waren prachtig en raakten me soms diep. Het besef dat geloof niet aan één kerk is verbonden maakt me bescheiden en geeft het besef dat ieder vaak zijn eigen weg zoekt in het leven en kerkmuren er vaak niet toe doen. Ze belemmeren vaak alleen maar. Door een muur kun je niet kijken. En door zo’n dikke kerkmuur al helemaal niet. Dus wat mij betreft ‘weg met al die muren’. Het gaat om de mensen, en de gesteldheid van hun hart.

Alle muren afgebroken

Weet je dat ik hiermee eigenlijk precies de kern van het Paasverhaal te pakken heb? Als je wel eens naar de Passion keek, de Mattheus Passion beluisterde of Jesus Christ Superstar keek, dan weet je dat Jezus stierf aan het kruis. En op het moment dat Hij stierf werden alle muren afgebroken. De muren tussen God de vader en de mensen. “Weg met al die muren”, riep hij de mensen toe. Geen kerkmuren, geen dogma’s, geen lering van mensen, iedereen mag komen. Het ging hem om de mens zelf en de gesteldheid van hun hart. Als teken werd zelfs het gordijn in de tempel van toen, doormidden gescheurd. “Kom maar”, zei hij. “Kom binnen.”
Nu zal het zo zijn dat vanwege de coronamaatregelen maar weinig mensen echt naar een kerkgebouw kunnen gaan. Terwijl ze dat wel graag zouden willen tijdens Pasen. Maar misschien troost je deze gedachte. God is niet aan een kerkgebouw gebonden, Hij is overal, kijk maar om je heen. En verbaas je.
Fijne paasdagen gewenst!

column | margreet nagtegaal

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden