De muurschildering van Lex van Wijk als onderdeel van de tijdlijn in de expositieruimte in de Keizerstraat. (Foto: Paul van den Dungen)
De muurschildering van Lex van Wijk als onderdeel van de tijdlijn in de expositieruimte in de Keizerstraat. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: Paul van den Dungen )

Montfoorts verleden is onder dak

  Nieuwsflits

De Stichting Oud Montfoort (SOM) heeft ervoor gezorgd dat het voormalige winkelpand van Blokker/Daags in de Keizerstraat een ware metamorfose heeft ondergaan.

Montfoort - De huidige eigenaar heeft de winkelruimte in ieder geval tot september aan de stichting ter beschikking gesteld en daar hebben zij dankbaar gebruik van gemaakt. Eindelijk een ruimte waarin de geschiedenis van Montfoort kan worden gepresenteerd en straks ook door het publiek kan worden bezocht. In de tweede week van februari zijn de leden van de SOM begonnen met het opknappen, timmeren en schilderen van de ruimte. Daardoor is er een omgeving ontstaan die volop de gelegenheid biedt om alle bewaarde oudheden van de stad ten toon te stellen. Voorzitter Lex van Wijk en de bestuursleden Peter Versloot en Peter Gruters waren vorige week nog druk doende met het afronden van de werkzaamheden. De bezoeker ziet bij binnenkomst een 9 meter lange muur waarop Lex van Wijk de stad Montfoort vanaf een gravure uit 1674 heeft geschilderd. De wand waarop deze schildering is gezet wordt de tijdlijn waarop de geschiedenis van de stad wordt weergegeven. Lex van Wijk is lid van het Montfoorts Kunstenaars Collectief. Hij heeft de afbeelding van de eigenlijke gravure daarvoor 25 keer vergroot en later ingekleurd. De originele gravure is gemaakt door Jan Peeters en laat Montfoort zien vanaf Mastwijk. Links de Mannenhuiskapel en het oude Mannenhuis, vervolgens het Kasteel, daarnaast de Voorburcht, de Commanderije van Sint Jan, de Grote of Sint-Janskerk en de Romaanse kapel. Lex van Wijk: "In de schildering zijn, speciaal voor de jeugdige bezoekers, een paar grapjes verwerkt. Ook heb ik de vrijheid genomen om de molen erop af te beelden. Vooraan in het midden van de stadsmuur is de IJsselbrug te zien met IJsselpoort naar de binnenstad." Van Wijk heeft ongeveer 150 uur aan de schildering gewerkt, maar mag zeker trots zijn op het eindresultaat. Het streven is om in de eerste week van juni te openen. De etalage over 75 jaar Bevrijding is nog een week te zien.

De openingstijden zijn woensdagmiddag van 13 tot 16 uur en vrijdag en zaterdag van 10 tot 16 uur. Er is straks ook ruimte beschikbaar voor verenigingen met een stuk historie. Verder komt er een klein museumwinkeltje en een knopendraaiersbank waar mensen zelf een knoop kunnen draaien. De SOM heeft nog plaats voor nieuwe gastheren/vrouwen. Geïnteresseerden kunnen zich per email aanmelden via info@oudmontfoort.nl In de kelder van het Stadskantoor (Huis van Montfoort) is het depot gevestigd.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden