Verschillende innovaties moeten het mogelijk maken dat er ook Nederlandse records worden gesprongen in Polsbroekerdam. (Foto: Amanda van de Geer)
Verschillende innovaties moeten het mogelijk maken dat er ook Nederlandse records worden gesprongen in Polsbroekerdam. (Foto: Amanda van de Geer) (Foto: Amanda van de Geer)

Eerste sprongen op nieuwe springschansen

  Nieuwsflits

In de afgelopen winter is er bij Polsstokvereniging Polsbroekerdam hard gewerkt aan het bouwen van nieuwe schansen. In november begonnen vrijwilligers met het afbreken van de oude schansen en begin december werd de eerste paal geslagen van de nieuwe schansen. In de periode daarna werden bergen werk verzet door de vrijwilligers van de vereniging. Daarnaast hebben ook een aantal aannemers uit de regio een bijdrage geleverd aan het project.

Polsbroekerdam - Afgelopen weekend was het eindelijk zo ver en mochten drie springers die een grote bijdrage hadden geleverd aan het realiseren van de schansen, de eerste sprong maken. Bart van Weelden uit Oudewater, Reinier Overbeek uit Benschop en Daniël Cluistra uit Haastrecht waren tijdens hun eerste sprong live te zien via de Facebook-pagina van Polsstokkerdam, zoals Polsbroekerdam in polsstokkringen wel wordt genoemd. Zo konden alle volgers van het polsstokverspringen dit bijzondere moment meemaken.

De schansen hebben op verschillende manieren een verbetering ondergaan. Allereerst zijn ze nu onderheid, zodat ze niet langer verzakken in de grond. De grindbakken – waarin de stok wordt klaargezet – lagen voorheen in de sloot en zijn nu vervangen door langere bakken waar zand in ligt. Een andere belangrijke innovatie is dat de schans verrijdbaar is, waardoor de lengte naar de andere kant van de sloot kan worden ingesteld. Verder is de schans breder en zijn bamboe planken gebruikt voor de schansen. Bamboe is extra duurzaam materiaal en heeft als voordeel dat het iets meer veert, waardoor springers harder kunnen rennen op de schansen. Daarnaast zijn de schansen hoger dan de vorige schansen, om zo te voldoen aan de optimale hoogteverhoudingen.

De Polsstokvereniging Polsbroekerdam heeft grote ambities voor de toekomst en wil naast Nederlands kampioenen in bijna alle categorieën, ook Nederlandse records naar de accommodatie aan de Dam halen. Daarom vonden ze dat de schansen vernieuwd moesten worden. Het is echter nog een vraagteken of het zomerseizoen van 2020 door kan gaan. Het lijkt erop dat sportwedstrijden tot 1 september zijn afgelast, maar daarna mogen de springers in actie komen voor onder andere het Hollands Kampioenschap en het Nederlands Kampioenschap.

De Polsstokvereniging Polsbroekerdam is een van de zes verenigingen die zijn aangesloten bij de Polsstokbond Holland. De overige vijf zijn Linschoten, Jaarsveld, Zegveld, Stichtse Vecht en De Vlist.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden