Ook in de Antoniushof werd o.l.v. Annet Gerkes (links) de Nationale Balkon Beweegdag gehouden. (Foto: Paul van den Dungen)
Ook in de Antoniushof werd o.l.v. Annet Gerkes (links) de Nationale Balkon Beweegdag gehouden. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: )

Ouderen hadden zin in Nationale Balkon Beweegdag

  Nieuwsflits

Op 150 woon-zorglocaties in Nederland startte vrijdagmorgen om 11.00 uur de Nationale Balkon Beweegdag. Een evenement van het Ouderenfonds in samenwerking met de Vriendenloterij en Menzis. Ook in de Antoniushof in Montfoort.

Montfoort - De officiële feestelijke opening vond plaatst op het balkon van de Koninklijke Loge in de Johan Cruijff ArenA in aanwezigheid van Sjaak Swart. In de Antoniushof is Annet Gerkes bezig haar muziekinstallatie klaar te zetten. Ingehuurd door de SWOM geeft zij hier iedere donderdag bewegingslessen aan de senioren en doet dat ook in Oudewater en Utrecht. Intussen gaan Gerbiene van den Oever van het Team Welzijn van SWOM en Brigitte Bom van het DoeMeeHuis de deuren langs om zoveel mogelijk bewoners te activeren aan dit evenement mee te doen. En er verschijnen ook steeds meer mensen op de lange balkons. Terwijl Annet Gerkes de bewoners opwarmt met inspirerende woorden en muziek van Abba op de achtergrond komen er ook op de begane grond van het atrium steeds meer mensen, al dan niet in een rolstoel of op hun scootmobiel. Annet: "Neem iets te drinken mee, want het is juist voor ouderen belangrijk om goed te drinken. En als je moe bent mag je gerust even gaan zitten. Niks moet, alles mag, als het maar beweegt."
Klokslag 11 uur wordt gestart met muziek van de Everly Brothers, gevolgd door Ramona van de Blue Diamonds. Annet doet de stapjes en de bewegingen voor. Omdat de ruimte nogal groot is doet verzorgende Terry Brand in een ander deel van het atrium dezelfde stapjes en bewegingen na, zodat iedereen goed kan zien wat er van hen wordt verwacht. Er worden tal van arm- en beenbewegingen gemaakt die zo belangrijk zijn voor een juiste balans bij oudere mensen. Vanaf de balkons wordt er stevig mee bewogen en gezwaaid. Als Annet de deelnemers even een momentje rust gunt roept ze trots op hen te zijn voor de inspanning die ze leveren. "Zijn jullie al moe?", waarop Bets de Vroege vanaf haar balkon roept: "Nee nog lang niet!" Muziek van de Carpenters wordt afgewisseld door Herman Emmink met Tulpen uit Amsterdam. De bewoners zingen volop mee en de sfeer zit er goed in. "Wat die Herman Emmink nog allemaal bij jullie nog teweeg brengt", roept ze. Met Bright Eyes van Art Garfunkel worden tegelijk ademhalingsoefeningen gedaan en dat is gelijk het einde van dit half uurtje. De bewoners willen dat wel vaker doen. Mevrouw Ria Cruijsen (94) is enthousiast. Ze zat 55 jaar met haar man voor Verolme in Brazilië en stond daar jarenlang voor de klas. Ze noemt zichzelf een Nederlandse met een Braziliaanse saus.Ook de 94-jarige Gerard Suijkerland bewoog vanaf zijn balkon driftig mee en vond het erg leuk. Jeane van den Bosch (82) vond het formidabel en heerlijk ontspannen. "Het is goed te merken dat we allemaal al zo lang hebben binnen gezeten, maar zie eens hoe iedereen van dit half uurtje heeft genoten."

Shopbox

Meer berichten