De dakruiter met daarin het carillon is voor groot onderhoud van het Oude Stadhuis gehesen. (Foto: Paul van den Dungen)
De dakruiter met daarin het carillon is voor groot onderhoud van het Oude Stadhuis gehesen. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: )

Oude Stadhuis tijdelijk zonder carillon

  Nieuwsflits

Het moet Montfoort zijn opgevallen dat het torentje van het Oude Stadhuis is verdwenen en daarmee ook het carillon. Het is na het schilderwerk en kleine reparaties de laatste fase van het noodzakelijk onderhoud aan het monumentale pand.

Montfoort - Groot en zwaar materieel zorgde woensdagmorgen voor een noodzakelijk tijdelijk afsluiting van de binnenstad. De IJsselpoort was door de opstelling van een zware kraan afgesloten, terwijl ook de Hoogstraat door een grote dieplader werd geblokkeerd. Het torentje op het Oude Stadhuis, bouwkundig een dakruiter genoemd, met daarin het carillon moest voor onderhoud en restauratie van het pand worden verwijderd. De afdeling Vastgoed van de gemeente Montfoort schakelde ROZA Vastgoed en Onderhoud uit Culemborg in voor deze werkzaamheden. Zij voerden enige tijd geleden ook de restauratie- en het schilder werk aan Het Kasteel uit. Uitvoerder Bert: "Wij zijn vanmorgen om 7 uur begonnen met het losmaken van de dakruiter. Een precies werkje, ook omdat hierin nog het carillon is opgehangen. Het hele gevaarte weegt zo'n 1100 kilo, waarvan 750 kilo voor rekening van het klokkenspel komen."
Het is rond half elf als op straat inmiddels een groeiende belangstelling en heel wat telefoontjes en camera's het aftakelen nauwkeurig vastleggen voor het nageslacht. En het is natuurlijk ook bijzonder, want er zijn nog maar weinig mensen die het carillon van zo dichtbij hebben kunnen aanschouwen. De gemeente Montfoort laat weten dat het nog wel enige tijd kan gaan duren voordat dakruiter met carillon weer op het Oude Stadhuis worden geplaatst. Onderhoud was nodig, omdat er in de loop van de jaren wel vaker kleine reparaties aan de buitenzijde van het pand zijn verricht, maar er toch eens de tijd komt dat dergelijk lapwerk niet meer lonend is.
Als het gevaarte voorzichtig op de gereedstaande dieplader is geplaatst wordt er nog even nagemeten of de hoogte tijdens het transport naar Culemborg nog problemen op zou kunnen leveren. In Culemborg zal het carillon eruit worden gehaald en vervoerd naar de Koninklijke Eijsbouts Klokkengieterij in Asten (NB). De klokken zullen daar worden nagekeken en waar nodig gerestaureerd en weer op klank gebracht, voordat ze weer in de klokkenstoel van de dakruiter worden geplaatst.
Anne Spruit van Restaurant Het Oude Stadhuis is content met de uitgevoerde restauratie. "Wij zijn echt blij met deze restauratie die in opdracht van de gemeente is uitgevoerd. Het pand zit weer strak in de verf en waar nodig zijn reparaties uitgevoerd. Hoe triest de coronatijd voor iedereen ook is, wij hadden geluk om in die restauratieperiode juist gesloten te moesten zijn en dat zorgde voor niet teveel ongemak. Ik ben echt opgelucht dat de steigers na vandaag aan de voorzijde gaan verdwijnen zodat wij een paar extra tafels op het terras kunnen plaatsen. Ook met extra terrasruimte aan de zijde van de Hollandse IJssel is de gemeente ons ter wille geweest."

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden