Piet Hogendoorn en aannemer Jan de Hoop kijken vanaf de torenomloop toe hoe metaalbewerker Arjan Hogendoorn de haan inspecteert. (Foto: Janneke Severs-Hilgeman)
Piet Hogendoorn en aannemer Jan de Hoop kijken vanaf de torenomloop toe hoe metaalbewerker Arjan Hogendoorn de haan inspecteert. (Foto: Janneke Severs-Hilgeman) (Foto: )

Linschotens haantje blijkt een flinke haan

  Nieuwsflits

LINSCHOTEN - Het was niet de eerste keer, en zeker ook niet de laatste keer, dat het haantje op de toren van de Grote- of St. Janskerk in Linschoten om aandacht vroeg. Een flinke voorjaarsstorm blies de windwijzer bovenop de torenspits zo scheef dat de smid er aan te pas moest komen.


Het was een redelijk windstille vrijdag toen de werkzaamheden op dertig meter hoogte aanvingen. Piet Hogendoorn, verantwoordelijk voor de historische dorpstoren, en aannemer Jan de Hoop gingen de torenomloop op via het trappenhuis binnendoor. Aan Arjan Hogendoorn de eer om vanaf een hoogwerker de stormschade te herstellen. “Die hoogte is altijd even wennen”, lachte de metaalbewerker terwijl de bak waarin hij stond lichtelijk wiegde door de wind. Terwijl hij daar bezig was, bleek dat van dichtbij het woord haantje eigenlijk 'haan' zou moeten zijn. Na nauwkeurige inspectie werd in de Montfoortse ‘smederij’ een solide beugel gemaakt zodat de haan nu niet alleen stevig, maar ook weer recht op de scheve kerktoren staat.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden