Vrijwilliger Henny Dolleman van het TIP in Oudewater. Per 1 juli is de winkel weer op de gewone tijden geopend
Vrijwilliger Henny Dolleman van het TIP in Oudewater. Per 1 juli is de winkel weer op de gewone tijden geopend (Foto: Margreet Nagtegaal )

Toerisme in Oudewater weer van start

  Nieuwsflits

Helft Nederland op bezoek bij andere helft

Het TIP kantoor is de spil van het toerisme in Oudewater. Daar is alle belangrijke informatie te krijgen. In overleg met hen zijn arrangementen voor een leuke dag in Oudewater weer te bespreken. Van musea, een stadswandeling of Grachtenvaert tot een leuke workshop.

Een dagje uit in Oudewater

Margreet Nagtegaal

In Oudewater komt het toerisme na de coronacrisis weer op gang. Een bezoek aan het touwmuseum en de Waag kan via reservering. Andere toeristische activiteiten zoals een stadswandeling, de Grachtenvaert, de Trekvaart en rondleidingen in een aantal historische gebouwen zijn in principe weer mogelijk, zei het met kleinere groepen en 1,5 meter afstand.

Vanaf 1 juli worden de coronamaatregelen verder versoepeld. Het toerisme in Oudewater kan daardoor, zo vlak voor de zomervakantie, langzaam op gang komen. Het TIP kantoor is vanaf die datum weer alle dagen geopend, behalve op maandag. Het toerisme in Oudewater is er blij mee dat waarschijnlijk de ene helft van Nederland bij de andere helft op bezoek gaat dit jaar.

Oudewater – Bij elk toeristisch bezoek of activiteit zullen een aantal beperkingen nog duidelijk hun invloed hebben. Maar Trudi van Eck, manager van TIP Oudewater, is blij dat veel dingen weer van start gaan. “De winkel kan gelukkig weer alle dagen open. Er zijn vrijwilligers genoeg voor de winkel die ingezet kunnen worden. Voor de Grachtenvaert is het een heel gepuzzel, daar is de planning nog lastig rond te krijgen. Er mogen nu maar 6 of 8 mensen op de boot. En dat hangt dan ook weer af van het gezelschap.” Veel activiteiten gaan nu in overleg. Musea of medewerkers van het TIP moeten beoordelen wat wel en niet kan. Gewoon bellen naar het TIP is de beste weg. Helaas is de Touwtrein nog niet mogelijk op dit moment, net als de torenbeklimming van de Grote Kerk. “Ze durven het nu nog niet aan. De touwtrein is erg smal en dat geldt ook voor de trap naar de toren. Wellicht nadat er meer versoepelingen van de regels zijn.” Een rondleiding in de Sint Fransiscuskerk is weer mogelijk en op zaterdagmiddag is er elke week een gratis zaterdagmiddagconcert in de Grote of Sint Michaelskerk. De trekvaart van Rederij de IJssel naar Hekendorp heeft al weer gevaren. “Maximaal 15 personen, en dat gaat goed. Ze varen alleen op zaterdag.” Ook de stadswandelingen zijn per 1 juni weer van start gegaan met kleinere groepen. Nieuw dit jaar is de QR- speurtocht voor kinderen van 5-8 jaar. “De laatste tegel wordt binnenkort gelegd en de speurtocht is vanaf de zomervakantie beschikbaar. Echt leuk om met de kinderen te doen.” Bij het TIP kan je terecht met alle vragen. “Ook allerlei arrangementen zijn weer bespreekbaar. In goed overleg is er weer veel mogelijk.” In en rond Oudewater is er volop gelegenheid tot overnachtingen. Er zijn zo’n vijftien B&B’s. Er zijn twee camper staanplaatsen, diverse campings en veel bootjes blijven een nachtje liggen. De locatie van Abrona wordt natuurlijk door het toerisme enorm gemist door de vele gasten en ook voor grote groepen die in het centrum willen verblijven. Trudi noemt nog dat de Open Monumentendag in september in aangepaste vorm wel door gaat dit jaar. Het thema daarvan is 'leer' momenten. Zowel 'echt leer' als ´het leren´ zullen deze dag aan bod komen. Ook de herdenking van de Oudewaterse Moord gaat door. In aangepaste vorm natuurlijk. Verdere berichtgeving hierover volgt later. Van andere evenementen is nog niets bekend. Het oude stadje lijkt uit haar coronaslaap te ontwaken. TIP telefoonnummer 0348-561628

Shopbox

Meer berichten