Open Monumentendag in een nieuw jasje. Een heel oude groepsfoto van de naaischool. Tijdens de Open Monumentendag kom je hem vast weer tegen en is de vraag 'wie is wie'.( Foto: Margo Stekelenburg)
Open Monumentendag in een nieuw jasje. Een heel oude groepsfoto van de naaischool. Tijdens de Open Monumentendag kom je hem vast weer tegen en is de vraag 'wie is wie'.( Foto: Margo Stekelenburg) (Foto: Margo Stekelenburg)

Creativiteit in het culturele leven

  Nieuwsflits

Ook het Culturele leven komt weer langzaam op gang. We maakten een rondgang langs het cultuurhuis, het Muziekhuis Oudewater en de organisatie van De Open Monumentendag. Nog niet alles kan, maar overal zie je creativiteit ten top om al die mooie activiteiten zo mogelijk weer op te starten. Een aantal nu en een aantal in september na de zomervakantie.

Voor alle culturele activiteiten gold dat ze stilgelegd werden en online hun weg moesten vinden. De hoop en verwachting is dat in september meer dingen weer mogelijk zijn en tegelijk met het nieuwe schooljaar kunnen opstarten.

Oudewater – Saskia Wulterkens van het Cultuurhuis heeft vooral online haar bezigheden aangestuurd. “De regel dat er zo min mogelijk volwassenen in het gebouw mogen zijn gold ook voor mij.” Ze is blij dat nu de taallessen van Prago weer gestart zijn. Ook de kerkelijke gemeente Dabar houdt weer samenkomsten in het gebouw. Per 1 juni is de bibliotheek op maandag en woensdagochtend weer geopend. “De boeken moeten minimaal een dag in quarantaine.” De bridgeclub kan helaas nog niet en ook het koor New Creation moet nog wachten. Saskia is blij dat voor de Immanuelschool de eindmusical van groep 8 wel door kan gaan. “Ze zullen twee keer de musical opvoeren zodat de 1,5 meter gehandhaafd kan worden in kleinere groepen. De Schakel bedacht een leuk slaapfestijn in de school.” Tijdens de lockdown organiseerde Saskia een fotowedstrijd. Dat was een groot succes. “Er werden 50 foto’s ingestuurd en de jongste deelnemer was 6 jaar.” Ze hoopt in september het gewone programma uit te breiden.
Muziekhuis Oudewater heeft ook drie maanden stilgelegen. Op dit moment is het Popkoor, dat uit 70 man bestaat, opgedeeld in twee groepen. “Ze repeteren buiten op het plein. Netjes in een cirkel of in zigzag opstelling met stippen die aangeven waar je mag staan. Ze gaan zelfs in de zomer door omdat ze het weer zo leuk vinden.” Loes van Zuijlen vindt het erg fijn dat dingen nu weer een beetje kunnen. “We denken nog na over iets met muziek en een leuk avondje uit. Dat missen we nu echt.” De lessen voor zang en met instrumenten zijn per 1 juni weer live gestart. Helaas moesten veel voorstellingen en het Pleinfestijn geannuleerd worden.
De organisatie van de Open Monumentendag op 12 september heeft het hele programma omgegooid. Het thema is dit jaar ‘leer’monumenten. Over leer en leren, wel te verstaan. Er zal geen centrale markt zijn en het programma is uitgesmeerd over drie weken. “We gaan oude klassenfoto's ophangen bij de winkeliers die uit hun eigen album komen. De prijsvraag zal zijn ‘wie is wie’? Ze hangen er drie weken lang en ieder kan in zijn eigen tijd en tempo er langs lopen, vertelt Margo Stekelenburg. Er wordt ook een stadswandeling uitgewerkt door Nettie Stoppelenburg. “Die voert langs alle plekken waar ooit een school stond of leerlooierij of schoenmaker was gevestigd." Vanaf 12 september is deze wandeling via het TIP te verkrijgen. Op de dag zelf zal er op de markt een soort picknick plaatsvinden met op de Geelbuik een muziekoptreden. “Zelf je picknickleedje meenemen. Wij tekenen wel een kruis waar je kunt zitten”, zegt Margo lachend. Voor de scholen wordt een programma gemaakt met genoemd thema. “Er zijn zoveel mooie verhalen te vertellen”, zegt Nettie. De kerken en musea zijn deze dag ook open. Verdere details moeten nog uitgewerkt worden. Maar ook de cultuur komt duidelijk weer tot leven.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden