Dirk Verheul was in de 50-er jaren de trombonist bij de boerenkapel 'Onze Bietenbouwers' in Montfoort (Foto: Paul van den Dungen)
Dirk Verheul was in de 50-er jaren de trombonist bij de boerenkapel 'Onze Bietenbouwers' in Montfoort (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: Paul van den Dungen)

Ook Montfoort had zijn Bietenbouwers

  Nieuwsflits

De Bietenbouwers, voorheen de Boertjes van Buuten, was een KRO huisorkest onder leiding van Jo Budie. Deze boerenkapel ontstond in 1948. Met hun vele succesvolle optredens waren De Bietenbouwers zo'n 26 jaar actief. Zij trokken met hun programma door het hele land en van 1966 tot 1972 werden ook meer dan honderd uitzendingen via de KRO-televisie uitgezonden.

Montfoort - Ook Montfoort had een gelijknamige kapel, die was samengesteld uit leden van Fanfare Utile Dulci, het latere Sint Carolus. Nadat zij te horen hadden gekregen dat het gebruiken van de naam 'De Bietenbouwers' uitsluitend was voorbehouden aan het KRO orkest en het ongeoorloofde gebruik daarvan tot problemen zou leiden, werd de naam van de Montfoortse kapel te veranderd in 'Onze Bietenbouwers. Het orkest bestond uit acht leden, die met toestemming van het bestuur hun instrumenten voor deze boerenkapel mochten gebruiken. De nu bijna 89-jarige Dirk Verheul, die in die tijd trombone speelde, kijkt met veel plezier terug op die tijd. "Toen ik 17 jaar was werd ik lid van de fanfare en heb ook altijd trombone gespeeld. De echte Bietenbouwers genoten landelijke bekendheid en traden in het nog grotendeels televisieloze tijdperk veel op voor de radio, met tekst en zang van o.a. Gait Jan Kruutmoes (Kees Schilperoord) en Drika (Annie de Reuver, opgevolgd door Annie Palmen) en Lubbert van Gortel. In een soort mix van Nederlands en Veluws dialect werden wekelijks radioprogramma's verzorgd. Het orkest, was gespecialiseerd in polka's en speelde bij verschillende gelegenheden en op diverse grammofoonplaten, ook in andere dialecten. De Montfoortse Bietenbouwers hadden geen zang en speelden, gekleed in boerenkiel en klompen voornamelijk blaasmuziek. Wij hadden ook een herkenningsmelodie, waarmee wij onze optredens altijd begonnen." Dirk Verheul laat meteen horen hoe die melodie klonk, maar de lezer zal begrijpen dat om dit geluid te vertalen in woorden onbegonnen werk is.

Kajotters

Terwijl Dirk bladert door het fotoalbum, met heel veel foto's uit die tijd, komt een foto tevoorschijn die in 1953 in Arnhem van onze Bietenbouwers is gemaakt. (Zie rechts boven) Daarop staan in de bovenste rij van links naar rechts: Anton Oostendorp, Johan Kolfschoten, Dirk Verheul en Gerard van Breukelen; onderste rij Theo Kooijman, Herman Kolfschoten, Anton Vendrig en Hein Pauw. "Wij speelden vaak in de pauze van de toneelvereniging van de Katholieke Arbeiders Jeugd (KAJ) in het St. Joseph. Wij waren allemaal Kajotters (leden van de KAJ) en daarnaast ook lid van Carolus." Dirk Verheul kan zich nog goed herinneren dat zij optraden tijdens de buurtfeesten in de Utrechtse Kanaalstraat, maar ook tijdens het carnaval. "Dat was dikke pret met genoeg drank en ook nog een paar extra centen." Van de toenmalige kapel, die slechts een paar jaar heeft bestaan, zijn nog drie leden in leven.

Dirk Verheul trouwt in 1959 met Gerda Jongeling en is op de dag van dit interview precies 61 jaar getrouwd. Het echtpaar heeft drie kinderen. Dirk is zijn hele arbeidzame leven werkzaam geweest als stoffeerder, waarvan 7 jaar bij Pieterse op de Oudegracht in Utrecht en 35 jaar bij Kila in Driebruggen. Daarnaast liep muziek als een rode draad door zijn leven. Hij weet niet meer wanneer hij zijn trombone aan de wilgen heeft gehangen, maar was lange tijd lid van Sint Carolus. Onze Bietenbouwers hielden het niet zo lang vol als de echte Bietenbouwers. Langzamerhand viel de groep uit elkaar en keerden zij ten slotte allemaal terug naar het fanfareorkest van Sint Carolus.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden