Deze imposante zwerm bijen streek neer in een boom in Montfoort. Mooi om te zien, maar toch ook prettig als een imker zich erom bekommerd. (Foto: Marianne van Mansom)
Deze imposante zwerm bijen streek neer in een boom in Montfoort. Mooi om te zien, maar toch ook prettig als een imker zich erom bekommerd. (Foto: Marianne van Mansom) (Foto: Marianne van Mansom)

Montfoortse boom vol duizenden bijen

  Nieuwsflits

Montfoort - Deze imposante zwerm bijen streek neer in de boom voor het huis van Marianne van Mansom in Montfoort. Mooi om te zien, vond ze. ''Maar we hopen toch dat een imker ze snel komt 'scheppen' zoals dat heet.''
Even doorzoeken op internet leert dat het een heel normaal natuurverschijnsel is. Bijenvolken vermeerderen zich als het volk te groot is geworden. Er wordt een nieuwe koningin geboren, waarna de oude koningin een deel van haar volk meeneemt op een zoektocht naar een nieuw onderkomen. Tussendoor maken de vaak vele duizenden bijen een tussenstop. Ze vormen een klont aan een boomtak, een hekje of een dakrand. Daar blijven ze een paar uur tot soms een paar dagen hangen. In de tussentijd gaan verkenners op zoek naar een nieuw 'huis'. Bedreigend zijn ze niet, Van nature al niet agressief hebben ze geen korf, honing of eieren om te beschermen en zullen zich dus niet zo snel verdedigen. Ook hebben ze zich voor vertrek volgezogen met honing, als voedsel voor onderweg, wat steken moeilijk maakt.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden