Fiona en Jacky zijn in de afgelopen 16 jaar vergroeid met cafetaria 'In Den Houten Klomp'. (Foto: Paul van den Dungen)
Fiona en Jacky zijn in de afgelopen 16 jaar vergroeid met cafetaria 'In Den Houten Klomp'. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: Paul van den Dungen)

Jacky en Fiona vergroeid met De Houten Klomp

  Nieuwsflits

In onze samenleving wonen en werken mensen afkomstig uit andere landen, van een andere cultuur en nationaliteit. Dat wekt op zich geen verbazing want iedereen kent wel zo iemand in zijn omgeving. Zenderstreeknieuws ging in het verspreidingsgebied van de krant op zoek naar deze mensen. Vandaag het verhaal van Fiona en Jacky van snackbar In Den Houten Klomp, afkomstig uit China.

Montfoort - Cafetaria In Den Houten Klomp is al vele tientallen jaren gevestigd in de Hoogstraat in Montfoort. In de zeventiger jaren was het Egbert met zijn vrouw en twee dochters die de snackbar beheerde. Na hun vertrek probeerde Marion het bedrijf voort te zetten tot in 2004 Fiona en Jacky de zaak kochten. Fiona kwam in 1998 vanuit China haar Nederland waar haar ouders een Chinees restaurant begonnen. In 2002 gaat ze terug naar China waar ze trouwt met Jacky. Uiteindelijk komen ze allebei naar Nederland. In Montfoort kopen zij In den Houten Klomp en besluiten om de naam ook te behouden. Fiona: "Het is zo een leuke naam en goed bekend in Montfoort dat wij die niet wilden veranderen. Wij merkten ook al snel dat mensen weer blij waren dat de zaak weer open ging. Vanaf het begin liep het weer als vanouds."
Jacky en Fiona krijgen drie kinderen, twee jongens en een meisje. Zij gaan in Montfoort naar school en leren steeds beter Nederlands praten. Voor Fiona en Jacky is dat nog steeds moeilijk. Maar als er langzaam wordt gesproken dan begrijpen ze het meestal wel. Jacky is ook de man van de grapjes. Met zijn beperkte Nederlands weet hij bijna overal wel een draai aan te geven. Fiona is daarin wat serieuzer. Zij staan niet verbaasd als ik vraag waarom de laatste jaren vele snackbars en cafetaria's in Nederland in Chinese handen zijn overgegaan. Fiona: "Het is voor Chinezen veel makkelijk om een snackbar te runnen dan een Chinees restaurant. Er kan bijna niets verkeerd gaan. Patat bakken is veel eenvoudiger dan nasi of bami klaar maken. Daarnaast is het echt leuk werk om te doen. De meeste mensen die hier hun etenswaar komen halen zijn bijna vaste klanten. Bijna allemaal aardig en vriendelijk."
Terwijl de laatste gasten hun bestelling hebben afgehaald, begint Jacky alvast met het aanvegen van de zaak. "Die moet schoon zijn, want het gaat hier wel om etenswaren." Thuis spreken ze met de kinderen nog wel Chinees, maar soms ook Nederlands. Fiona kookt thuis volgens de Chinese traditie en dat zijn zeker geen aardappelen. Door de coronacrisis ging de zaak twee weken dicht en daarna weer geleidelijk open. Inmiddels voldoet de zaak aan de veiligheidseisen van het RIVM en zijn klanten en personeel door plexiglas van elkaar gescheiden. Er is iets minder aanloop, maar het aantal telefonische bestellingen die later worden afgehaald, is toegenomen. Jacky zegt hier best tevreden te zijn. Ik heb hier genoeg kennissen opgedaan. Ook Fiona is inmiddels in Nederland gewend en wil aan het einde van het interview graag alle mensen het beste toewensen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden