Ook de Montfoorters Jaap Langenberg en Tom Oostrom, zelf directeur van de Nierstichting, namen deel aan de Alpentocht. (Ingezonden foto)
Ook de Montfoorters Jaap Langenberg en Tom Oostrom, zelf directeur van de Nierstichting, namen deel aan de Alpentocht. (Ingezonden foto)

Pedaalridders in Tour de Gruyère voor Nierstichting

Algemeen 134 keer gelezen

Vijftig deelnemers, waaronder twee Montfoorters, 145 kilometers, 3000 hoogtemeters in het Zwitserse hoogland en ruim 80.000 euro aan donaties ten gunste van de Nierstichting. Neem daarbij een flink portie gezelligheid, een goede scheut doorzettingsvermogen, een pan vol Gruyère kaasfondue en de begeleiding van voormalig profrenner Maarten Tjallingii.

(door Christine Ros)

Montfoort - Het is vroeg in de ochtend van zaterdag 14 september als de weidemelk met muesli een bodem legt voor een uitdagende dag. Allemaal koolhydraten die de helden van Tour de Gruyère hard nodig hebben, tipt Maarten Tjallingii, ambassadeur van de Nierstichting. Ook de Montfoorters Jaap Langenberg en Tom Oostrom, tevens directeur van de Nierstichting, namen deel aan de Alpentocht.
Er fietsen nierpatiënten mee, familie en betrokkenen, investeerders, maar ook de ontwikkelaars van de draagbare kunstnier, waar de opbrengst naar toe gaat, nemen het hellende asfalt onder hun wielen. Stuk voor stuk willen zij hun kilometers waardevol maken voor de gezondheid van anderen. Met meer dan 80.000 euro aan opbrengsten is dat ook zeker gelukt. Daarbij is de tocht een mooie metafoor in dezen. Want zowel de deelnemers van Tour de Gruyère als nierpatiënten moeten een strijd leveren; eerst diep gaan om vervolgens van het uitzicht te kunnen genieten. In dit geval een uitzicht op het idyllische landschap van het Greyerzerland dat steeds ruiger wordt.

Hijgend

‘’Pffff’’, hijgt Dirk als hij met zijn tong op zijn stuur richting de 1500 meter hoge pas kruipt. ‘’Ik geloof dat ik dialyseren toch minder zwaar vind dan dit!’’ Natuurlijk zegt ‘ie het met een knipoog. Hoogtemeters overbruggen is tenslotte slechts in het moment zwaar. De impact van een lichaam dat niet goed werkt tekent je voor het leven. Iets waar veel mensen mee te kampen hebben. In Nederland zijn er alleen al zo’n 6.500 mensen afhankelijk van dialyse. Ze gaan ziekenhuis in, ziekenhuis uit. De ontwikkeling van de draagbare kunstnier moet aan dat laatste een einde maken, waarmee de kwaliteit van leven van de nierpatiënt wordt vergroot en de ziekenhuizen worden ontlast. Een goede reden voor de altijd opgewekte Tjallingii om zijn schouders eronder te zetten. Hij weet wat het is om ziek te zijn en door te pakken. Op zijn derde heeft hij namelijk één van zijn nieren moeten laten verwijderen omdat deze aangetast werd door een tumor. Nu hij vader is beseft hij hoe groot de impact moet zijn geweest op zijn familie.

Bikkelen

Toch willen de bikkels het niet zwaarder en meer beladen maken dan het is. Het positieve aspect moet zegevieren. ,,Kom op, jullie kunnen het! Nog een paar honderd meter’’, straalt Tjallingii met plaatsvervangende trots vanuit de berm. En het is waar, er zit geen één pedaalridder in het zadel zonder glimlach!
Elkaar motiveren, op een bergverzetje doortrappen, lachen omdat het haast te steil lijkt, maar weigeren af te stappen. Dat is hoe de strijders richting de eerste echte top toeren. De koeienbellen moedigen de in-het-zweet-gewerkte wielrenners aan, terwijl de bananen en energie bars lonken. Geklap en gejuich klinkt er zodra de aarde afvlakt en iedereen de Jaunpas heeft bereikt.

En dan, als het zuurstof weer volop in ieders longen huist en het hart een tevreden melodie klopt is het tijd om van de Zwitserse massieven te genieten. Het uitzicht is immers al net zo adembenemend als de klim was. Daarbij, elke renner weet dat er na een handvol hoogtemeters, net zo veel dalingsmeters volgen. Het betreft een snelle downhill langs boertjes, door het groene Alpenland met het uitzicht op besneeuwde toppen die de Mont Blanc omringen. Met trots racen we naar beneden. Het gevoel van overwinning heeft de angst om niet krachtig genoeg te zijn voor deze uitdaging verdreven. Wat maakt dat de volgende twee cols misschien niet minder zwaar zijn, maar het vertrouwen boven te komen heeft de overhand.

Moe maar voldaan peddelen alle deelnemers naar de finish in het hart van Gruyère. Onder luid gejoel worden ze binnen gehaald. De organisatie van de Nierstichting hangt een welverdiende medaille om ieders nek. De plaatselijke kelners zorgen voor het vloeibare goud. De pijn is vergeten. De zin om er volgend jaar nog harder tegenaan te gaan beklijft. Wie deel heeft genomen aan de tweede Tour de Gruyère zet direct een kruis in zijn agenda op 12 september 2020.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 21 uur geleden
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws gisteren
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws gisteren
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws gisteren
Afbeelding
Op & Top Vrouw bij Sisters Event in Dorpshuis Benschop Nieuws 22 apr, 14:18
• Twee van de winnaars. In totaal waren er 36 bekers te vergeven.
Prijzenregen tijdens clubkampioenschappen Apollo Sport 22 apr, 11:45
Afbeelding
IJsseloever Dames 1 nog niet uit gevarenzone Sport 22 apr, 09:09