De nieuwkomers ondervinden op de eerste avond meteen hoe het is om in een drakenboot te zitten en daarmee vervolgens over de Hollandse IJssel te peddelen op het ritme van de trommelaar. (Foto: Paul van den Dungen)
De nieuwkomers ondervinden op de eerste avond meteen hoe het is om in een drakenboot te zitten en daarmee vervolgens over de Hollandse IJssel te peddelen op het ritme van de trommelaar. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: Paul van den Dungen)

Montfoortse Drakenboot zoekt - jonge- bemanning

  Sport

Het woordje 'roeien' is in de wereld van de Drakenboten een volslagen misplaatste opmerking. Roeien doe je namelijk in een roeiboot, maar in een Drakenboot wordt 'gepeddeld' en dat is toch echt wat anders.

Montfoort - De 13 meter lange Drakenboot met de toepasselijke naam 'De Blauwe Boot' ligt netjes afgemeerd aan de IJsselkade in Montfoort. Op het terrein van de Scouting aan de Hofdijk is de ontvangst van een groep nieuwelingen die graag eens van dichtbij willen kennismaken met wat deze voor Montfoort vrij nieuwe vorm van watersport nu precies is. Gerben Hagoort begon in Oudewater met peddelen en raakte daarover zo enthousiast dat hij samen met Arina van der Plas en Bert Volkers in het voorjaar van 2017 de Drakenbootvereniging Montfoort heeft opgericht; The New Born Dragons. De vereniging is lid van de Nederlandse DrakenBoot Federatie (NDBF). Hun boot werd bij een andere vereniging gekocht, maar moest eerst nodig worden opgeknapt. Het houtwerk werd helemaal geschuurd en en daarna gecoat met polyester. Slechte delen werden vervangen en de boot werd opnieuw in de blauwe lak gezet.

"Wekelijks wordt er op de Hollandsche IJssel getraind, op dinsdag- en donderdagavonden door de ouderen en op de woensdagavond door de jeugd," zegt Erik Dijkhuizen. Hij is de webhoster en lid van de sponsorcommissie. "We zijn een jonge vereniging, maar willen heel graag groeien. Dat is ook nodig om op de toekomst te zijn voorbereid." Drakenbootvaren is een wedstrijdsport met actieve negen professionele verenigingen in Nederland, die vooral in de Randstad zijn te vinden. Maar drakenbootvaren wordt ook steeds bekender door de evenementen die georganiseerd worden. Het is een echte teamsport die je met de juiste begeleiding snel onder de knie hebt. "Deze sport is ideaal als teambuilding" zegt Annemarie Vergeer, eveneens lid van de vereniging. "De meer ervaren peddelaars leren je in korte tijd veel over de juiste beweging en daarbij staat samenwerking en synchroniciteit centraal. Kom eens kijken."

Op de website www.drakenbootmontfoort.nl onder het kopje "Stap in" wordt haarfijn uitgelegd hoe je bij de vereniging kunt komen. Iedereen is welkom, maar er is vooral behoefte aan jeugdleden in de leeftijdscategorie 13 tot 18 jaar. Zij vormen straks de kweekvijver. De vereniging zorgt voor bijna alle benodigdheden, alleen het zwemdiploma moet je zelf hebben behaald.

Meer berichten