De winnaars van de Nationale Fierljep Manifestatie, met Reinier Overbeek uit Benschop en Dymphie Baas-van Rooijen uit Oudewater. (Foto: PBH)
De winnaars van de Nationale Fierljep Manifestatie, met Reinier Overbeek uit Benschop en Dymphie Baas-van Rooijen uit Oudewater. (Foto: PBH) (Foto: )

Spanning te snijden op Nationale Fierljep Manifestatie

  Sport

Reinier Overbeek uit Benschop en Dymphie Baas-van Rooijen uit Oudewater hebben afgelopen zaterdag op overtuigende wijze de titel gepakt tijdens de Nationale Fierljep Manifestatie in het Friese It Heidenskip. Alle Hollandse toppers wisten zich in deze prestigieuze wedstrijd te kwalificeren voor de finale en de spanning was dan ook om te snijden.

Regio - De Hollandse seniorenkopman Jaco de Groot (Kamerik) had het echter moeilijk. Met 19.92 meter viel hij net naast het podium. Grote man was Thewis Hobma (Harlingen). Hij was eigenlijk gestopt, maar deed toch nog mee om de 21-meter grens te doorbreken. Dat lukte vorige week en met een goede wedstrijd pakte hij ook de NFM-titel. Hij kwam met 20.49 meter net aan verder dan Sytse Bokma (Hindeloopen). De Hollandse eer werd gered door Rian Baas (Utrecht), die zich met 20.20 meter naar een derde plaats sprong. Erwin Timmerarends (Bodegraven) liet zien op de weg terug te zijn na een periode van afwezigheid met 19.75 meter en een vijfde plaats.

Bij de dames was het vooral een strijd tussen Dymphie Baas-van Rooijen en Marrit van de Wal (It Heidenskip). De Friezin sprong onlangs een nieuw Nederlands Damesrecord van 17.89 meter, waardoor Dymphie erop gebrand was haar concurrente te verslaan. Van de Wal pakte de leiding eerst met 15.33 meter, maar Baas-van Rooijen wist deze aanval direct te pareren met 16.05 meter. Wendy Helmes (IJsselstein) kwam in haar laatste sprong goed in de stok, maar doordat ze scheef naar de overkant ging kwam er 'slechts' 14.84 meter op de borden. Dit was alsnog goed voor een derde plaats.

Junior Reinier Overbeek (Benschop) liet opnieuw zien goed uit de voeten te kunnen op de schans van It Heidenskip. Hij kwam nu ook tot een formidabele 20.40 meter, een nieuw schansrecord. Zijn uitsprong was nog niet optimaal dus mogelijk zal hij dit jaar nog richting het Nederlands Record gaan, die momenteel nog op naam staat van Erwin Timmerarends (20.70 meter). Naast Overbeek wist ook Chris Anker (Vlist) zich van zijn goede kant zien. Met 18.88 meter liet hij zien te kunnen pieken in topwedstrijden. De derde plek werd gevuld door Jos Bethlehem (IJlst).

Dat het lastig is voor jongens om te excelleren in topwedstrijden bleek ook nu. Waar in Hollandse wedstrijden meerdere springers over de 17-meter gaan, was het nu enkel Rutger Haanstra (It Heidenskip) die dit lukte. Met 18.15 meter won hij met overmacht. Guus Hoogland wist zich wel naar het podium te springen met 16.43 meter, maar hij moest Riemer Durk Krol (Heeg) voor laten gaan.

De meisjes wedstrijd was een Friese aangelegenheid. Femke Rispens (Niehove) is al het hele jaar op dreef en liet de concurrentie ook in It Heidenskip ver achter zich. Met 14.84 meter springt zij echte dames-afstanden, waar Hollandse meisjes nog niet bij in de buurt komen.

In de komende week springt het Hollandse kamp in Vlist, zaterdag om 18.30 uur.

Shopbox

Meer berichten