Het seizoensbeeld bij de dames werd in Jaarsveld volledig bevestigd. Nederlands recordhoudster Friezin Marrit van der Wal liet Dymphie Baas-van Rooijen en Wendy Helmes achter zich. (Foto: PB Holland)
Het seizoensbeeld bij de dames werd in Jaarsveld volledig bevestigd. Nederlands recordhoudster Friezin Marrit van der Wal liet Dymphie Baas-van Rooijen en Wendy Helmes achter zich. (Foto: PB Holland) (Foto: )

Nationale Fierljep Competitie: de 1e ronde

  Sport

Na een verregende polsstokweek is zaterdag in Jaarsveld de eerste ronde van de nationale competitie fierljeppen versprongen. Met de beste springers uit Friesland en Holland.

Jaarsveld - Waar bij de senioren stiekem werd gehoopt op een duel tussen Nederlands recordhouder Jaco de Groot (22.21 meter) en kersvers Fries recordhouder Nard Brandsma (21.68), gingen er twee outsiders met de eerste twee plekken vandoor. Wouter van Midden (Vlist) opende met een prima sprong van 20.13 meter waarna de andere springers zich op deze sprong moesten richten. De Friese springers Nard Brandsma (Workum) en Ysbrand Galama (It Heidenskip) kwamen met respectievelijk 19.99 en 19.69 nog behoorlijk dichtbij, maar alleen Rian Baas (Utrecht) kon Wouter van Midden met een sprong van 20.89 meter overtreffen. Jaco de Groot (Kamerik) en Thewis Hobma (Harlingen) kwamen met een 7e en 8e plaats niet in de buurt van de prijzen, maar vooralsnog komt hun deelname aan het NK niet in gevaar.

Dames

Het seizoensbeeld bij de dames werd in Jaarsveld volledig bevestigd. Nederlands recordhoudster Marrit van der Wal (18.19) uit It Heidenskip liet met twee 15 meter-sprongen de directe concurrentie haar hielen zien. Dymphie Baas-van Rooijen (Oudewater) was de andere springster die in Jaarsveld de 15 meter-grens slechtte. Derde werd Wendy Helmes (IJsselstein) die met 14.42 op ruime afstand de beste van de rest was.

Junioren

Het was eerstejaars junior Reinier Overbeek (Benschop) die met twee 19 meter sprongen en een hoge 18 meter zijn visitekaartje afgaf in deze eerste Nationale Competitie wedstrijd. Op gepaste afstand (18.15 meter) werd Lucas van Eijk (Haastrecht) tweede. Ook de derde prijs bleef in Holland. Zegvelder Wijnan van Ingen bleef met 17.85 de andere springers voor.

Meisjes

De meisjes categorieën wordt al het gehele seizoen gedomineerd door de Friese meisjes. Des te verrassender was de winst van Suzanne Mulder (Vlist) in de meisjescategorie. Met haar eerste sprong van 14.59 meter legde ze de lat meteen hoog voor de gezamenlijke concurrentie. Te hoog naar later bleek, al kwam Friezin Femke Rispens (Niehove) met 14.34 m. nog behoorlijk dichtbij. Derde plaats was ook voor een Friezin. Hanneke Westert (Sneek) mocht met haar sprong van 13.76 meter de derde plaats mee naar huis nemen.

Jongens

De jongens maakten er een spectaculaire wedstrijd van waarbij nu al duidelijk is dat dit gedurende de resterende wedstrijden de meest onvoorspelbare groep zal worden. In Jaarsveld waren er persoonlijke records nodig voor de eerste twee plaatsen. Montfoorter Guus Hoogland knalde er meteen in met een nieuwe persoonlijk record van 18.01 meter, een afstand waar niemand meer overheen kon springen. Ook de Friese Peter Faber sprong verder dan hij ooit tijdens een wedstrijd had gedaan en zijn persoonlijk record van 17.44 was goed voor een tweede plaats. Benschopper Roy Velis sprong met 17.39 meter slechts 5 centimeter minder, voldoende voor de derde plaats. De overige springers zullen zich zeker de komende wedstrijden laten zien.

Shopbox

Meer berichten