Andy Gowing, de nieuwe adjunct directeur Marcel van Huissteden en Paul Oosterlaken brengen met hun echtgenoten een toost uit. (Tekst en foto: Paul van den Dungen)
Andy Gowing, de nieuwe adjunct directeur Marcel van Huissteden en Paul Oosterlaken brengen met hun echtgenoten een toost uit. (Tekst en foto: Paul van den Dungen)

Kiremko viert jubileum 'vorstelijk'

  Zakelijk

Montfoort - De opening van het nieuwe pand en de viering van het 50-jarig jubileum van Kiremko in Montfoort stond afgelopen vrijdag centraal. Een bijna vorstelijke ontvangst is slechts het begin dat gasten en genodigden bij hun aankomst ten deel valt. De toekomstige bedrijfshal is omgetoverd tot een ruimte dat een theater niet zou misstaan. De voortreffelijke catering, de bloemen, verlichting en het podium, kortom de hele entourage is er een die, ondanks de strakke regie, een gemoedelijkheid uitstraalt waarin iedereen zich thuis voelt.

Als Judith de Bruijn het programma presenteert en gelet op de vele internationale gasten het Engels als voertaal bezigt, ontstaat er een programma met sprekers die ons langzaam door de geschiedenis van Kiremko voeren. Daar is Paul Oosterlaken, samen met Andy Gowing, een van de huidige directeuren, die het ontstaan van Kiremko schetst tot op de plek van huidige nieuwbouw. De bouw hiervan werd uitgevoerd door lokale ondernemers. Dat was een vereiste bij de opzet van het project.

Het kenmerkt zich door veel innovatie op het gebied van milieu en energiezuinigheid. Secretaris-generaal Maarten Camps van het ministerie van Economische Zaken sprak vervolgens de gasten toe. "Het zijn niet alleen de bloemen, de koeien en de melk die Nederland economisch interessant maakt, ook de aardappel levert daar een grote bijdrage aan."

Camps ontmoette Oosterlaken in India als onderdeel van een handelsdelegatie onder leiding van premier Rutte. Hij feliciteerde Kiremko met deze nieuwe mijlpaal en een juweel van een fabriek, waarmee Nederland opnieuw laat zien niet alleen het land van klompen en de bloembollen te zijn. Inmiddels voert Kiremko agenturen over de hele wereld. Turkije, India, Griekenland, Italië en Saudi-Arabië, maar ook Iran, Australië, Zwitserland en China telen en verwerken de vele aardappelrassen. Idahosteel in Amerika is een van de weinige ondernemingen die volledige proceslijnen voor de aardappelindustrie in Noord Amerikaanse markt bouwt.
Een bijzondere film van Saskia van Doorn en Floor Jeuken gaf een prachtig beeld van dit bedrijf en eindigde in de huiskamer van Hans Klok die middels een opgetrokken rookgordijn in levende lijve op het podium verscheen. Het publiek werd door dit optreden een aantal illusies armer of rijker, maar genoot zichtbaar van de magie van deze illusionist. Met het uitbrengen van een champagnetoost was het officiële gedeelte ten einde en kon vervolgens een kijkje in de fabriek worden genomen. Een grote muurschildering van Karsky & Beyond, aangeboden door de gezamenlijke bouwondernemingen was daarbij een blikvanger.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden