De Rabobank Montfoort sluit voorgoed haar deuren en verwijdert ook de geldautomaat.
De Rabobank Montfoort sluit voorgoed haar deuren en verwijdert ook de geldautomaat. Foto: Paul van den Dungen

Van de Rabobank in Montfoort niet veel meer over

Algemeen

MONTFOORT• Van de Rabobank - ‘de bank voor iedereen’ - is op dit moment ook in Montfoort niet veel meer over.  

Vorige week woensdag stond een grote verhuiswagen de laatste inventaris uit het prominent aanwezige kantoor aan de Hoogstraat in te laden. De letters waren al van de gevel gehaald. Alleen de contouren zijn nog zichtbaar. 

Met name oudere mensen hebben er geen goed woord voor over. “Ach meneer, we waren het al gewend. De bank was al een tijdje gesloten, maar ook voor die tijd hoefde je daar niet meer op veel service te rekenen”, zegt een mevrouw in het voorbijgaan. 

Een bewoner van het IJsselplein reageert nog feller. Enige tijd geleden wilde ik daar geld halen, maar werd verwezen naar het kantoor in Woerden. Daar kreeg ik te verstaan dat ze niet zoveel briefjes van vijftig hadden, omdat het vakantietijd was. Alsof ze dat niet hadden zien aankomen. Ik moest het maar met een flinke stapel tientjes doen...”

Geldautomaat
Tot overmaat van ramp voor velen is niet alleen de bank gesloten, maar is ook de geldautomaat verwijderd.

De bank reageert daarop door te zeggen dat er in Montfoort wel meer uitgiftepunten zijn zodat hun geldautomaat niet meer zinvol was. 

Inderdaad hebben de Jumbo, Albert Heijn en Mado, waar je overigens ook geld kunt storten, een gelduitgiftepunt, maar die zijn alleen beschikbaar tijdens de openingstijden. Een oudere mevrouw die niet met haar naam in de krant wil vertelt dat de bank nog wel een soort ouderenservice heeft. Ze komen dan bij je langs en bespreken wat of je zo ongeveer wekelijks aan contant geld nodig hebt. Dat lossen ze dan op om meteen maar voor een hele maand geld bij je af te leveren. Daar zit je dan, met veel geld in huis. Wie wil dat nog in deze tijd?”

De Rabo heeft ook in Montfoort een lange geschiedenis. Lange tijd waren de Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Bank en de Coöperatieve Centrale Boerenleenbank elkaars concurrenten. Vanaf de jaren ‘60 ontwikkelden zij zich tot ‘een bank voor iedereen’. Dat mondde in 1972 uit in een fusie.

Paul van den Dungen