Gratis wijn

Gedurende de 32 jaar die ik in IJsselstein woon is er veel veranderd, bijvoorbeeld toonhoogte en volume van het tramlawaai. En ook het winkelaanbod; er waren vroeger drie kleine supermarkten in de binnenstad: in de Utrechtsestraat, de Kerkstraat en aan de Schuttersgracht. De supermarkten zijn sindsdien groter en talrijker geworden én verdwenen uit de binnenstad. Ik heb deze ontwikkelingen gevolgd en heb tegenwoordig voor alles mijn adresjes. Borrel en mooie wijnen haal ik bij mijn vertrouwde slijter André, maar soms bezondig ik mij aan een ‘drie halen twee betalen’-supermarktslobber. Een studievriend met een wijnkelder ter grootte van een middelgrote starterswoning begrijpt niets van mijn goedkope wijnaanschaf. Ik probeerde hem onlangs de financiële genialiteit van mijn aankoopbeleid uit te leggen: “Ik koop drie flessen wijn, waarvan één gratis. Na twee keer heb ik twéé gratis flessen, dus heb ik het aanschafbedrag voor twee flessen uitgespaard. Voor dat uitgespaarde bedrag kan ik eenzelfde aanschaf doen: drie flessen voor de prijs van twee. Die drie flessen hebben mij niets gekost, want ik heb ze betaald met geld dat ik met mijn eerste aankopen heb uitgespaard. Dit tweede uitgespaarde bedrag kan ik opnieuw gebruiken om wijn te kopen. Als ik zo doorga krijg ik dus voortdurend gratis wijn in een onbeperkte hoeveelheid, zij het van matige kwaliteit.” De studievriend keek peinzend beurtelings naar mij en naar het onaangeroerde glas wijn dat ik hem had voorgezet. “Ik moet toegeven dat dit briljant lijkt,” gaf hij grijnzend toe. “Je rekent jezelf rijk en je schuift de kosten voor je uit. Als ik jou was zou ik in de politiek gaan, of een trambaan exploiteren…”


Nieuwe bestuurder voor Ewoud

ijsselstein • Sigrid van der Heide wordt per 1 oktober aangesteld als nieuwe bestuurder van de zorg- en verpleeghuisinstelling Vecht en IJssel, waaronder ook het IJsselsteinse Ewoud valt. Zij moet de organisatie verder leiden naar de toekomst volgens de uitgestippelde 'Strategische Verbeelding 2020-2024'.
De Raad van Toezicht ziet in haar een deskundige bestuurder, die voor de verbinding kan zorgen die een organisatie in ontwikkeling nodig heeft. Sigrid van der Heide heeft ruimte ervaring als directeur in de zorg en gaf leiding aan diverse verandertrajecten, waaronder de overgang van verzorgingshuis naar verpleeghuis.
Paul van Wingaarden neemt afscheid van Vecht en IJssel en start op 1 oktober als bestuurder bij de Haagse Wijk- en Woonzorg.