Gaat
IJsselstein
terug naar de natuur?

Terwijl onze gemeente kosten nog moeite lijkt te sparen om zijn expansiedrift richting het mooie en nu nog groene gebied ten zuiden van onze stad te verwezenlijken, lijkt het dat de stad zelf meer en meer groen wordt. Wij wonen nu zeve jaar in IJsselstein en met lede ogen zien wij hoe het onderhoud van de straten, de bomen en de parken zienderogen achteruit gaat.

Op veel plaatsen, in ieder geval hier in Achterveld Noord, groeit het onkruid welig op de trottoirs en tussen de heggen. Soms gedood met heet water, maar niet opgeruimd. Grote bomen worden niet gesnoeid, nieuwe takken blijven groeien zowel op de stammen als ook direct uit de grond. Meer en meer ziet er onze stad eruit als een verwaarloosde tuin. Op sommige locaties lijkt het alsof er een alles vernietigend monster door onze wijk is getrokken, heel veel struiken zijn op brute wijze afgehakt, dit lijkt zonder enige respect voor de natuur of voor de mensen die de vruchten van dit werk nu elke dag moeten aanschouwen. Bijvoorbeeld op het Herteveld, een terrein naast een kinderspeelplaats staat nu vol met scherpe en gevaarlijke omhoog staande takken.

Wellicht is het gedaan voor een beter ouderlijk toezicht, maar het is moeilijk voor te stellen dat de ouders precies zo’n onderhoud hadden voorgesteld. Een vijftal te grote bomen in onze straat - Schonauwen - zouden worden gekapt, maar daarvoor heeft onze wethouder zijn opdracht, wellicht uit angst voor de publieke reactie, weer ingetrokken en groeien deze bomen nu tot enorme proporties, pakken al het (zon)licht weg en tillen alweer de stoeptegels gevaarlijk omhoog. Beloftes door de wethouder voor buurtoverleg worden niet nagekomen en wij zitten nu al een aantal jaren nog steeds met dezelfde overlast.

Onze conclusie en dat van diverse medebewoners is dat de schijnbaar het budget voor goed en zorgvuldig groenonderhoud niet toereikend is, dit terwijl in onze gemeente belastingen net als het onkruid maar blijft groeien. Het lijkt dat ons geld vooral verdwijnt in projecten die de uitbreidingsdrift van IJsselstein mogelijk moeten maken en niet voor het onderhoud van de al bestaande stad en zijn wijken.

 In de hoop op een beter budget en mogelijkheden voor de mensen van de groenvoorziening van onze gemeente en namens diverse buurtbewoners



Svetlana en Jos Bloos,
IJsselstein