• Elisabeth Van Leeuwen te midden van een aantal leerlingen.
• Elisabeth Van Leeuwen te midden van een aantal leerlingen. Foto: Nico van Ganzewinkel

Nieuwe directeur Het Heerenlanden: ‘Ik wil graag verbindingen leggen’

Algemeen

LEERDAM • Pas een maand is ze directeur van Het Heerenlanden, maar toch voelt Elisabeth van Leeuwen-Kink zich al helemaal thuis. “Ik kende de school al een beetje vanuit mijn vorige werk”, legt ze uit.

“De vier jaar hiervoor werkte ik namelijk voor samenwerkingsverband Munio, waarbij Het Heerenlanden ook is aangesloten. Daarvoor was ik wethouder in de voormalige gemeente Giessenlanden (nu Molenlanden), waarbij ik onder andere verantwoordelijk was voor de portefeuilles maatschappelijke ondersteuning, dorpsgericht werken, sport en cultuur. Bij de start van mijn maatschappelijke carrière in 2003 was ik basisschooldocente voor de bovenbouw.”

Maatschappelijke betrokkenheid
Naar eigen zeggen heeft het onderwijs Van Leeuwen-Klink altijd al getrokken.

“Ik ben opgegroeid in een domineesgezin in Hoornaar. Je kunt je voorstellen dat maatschappelijke betrokkenheid er dus met de paplepel in is gegoten. Dat zie je dus ook wel terug in alles wat ik tot nu toe heb gedaan. Ik wil dat wat ik doe, zin heeft. Daarom vind ik deze baan prachtig. Een school is een soort minisamenleving. De samenleving daarbuiten wordt er niet per se makkelijker op, harder. Op de leeftijd van onze leerlingen zit het pure er vaak nog in. Het is onze verantwoordelijkheid om leerlingen klaar te stomen voor de huidige maatschappij.”

Verbinding met de regio
Van Leeuwen Klink wil de verbinding zoeken met de omliggende regio. “We zoeken de samenwerking met bijvoorbeeld sportverenigingen en bedrijven. Het is leerzaam om een kijkje binnen te nemen bij bepaalde organisaties of hen hierheen te laten komen om ze iets te laten vertellen over wat zij doen. Zo kunnen leerlingen steeds beter ervaren waar hun interesses liggen.”

“We zijn druk bezig met de zogenaamde ‘Heerenlanden Academy’. Daarin kunnen leerlingen, naast het basis lespakket, kiezen voor lessen die ze echt leuk vinden. Je kunt hierbij denken aan IT-gerelateerde lessen, zoals programmeren, maar ook aan Photoshop- of baklessen. Zo krijg je onderwijs dat meer maatwerk voor de leerlingen biedt. Coaching door de mentor is sowieso al een aantal jaar veel persoonlijker en intensiever geworden.”

Unieke school
De kersverse directeur is blij met haar nieuwe werkplek “Ik vind deze school echt uniek. We hebben hier ontzettend betrokken docenten, die veelal uit de regio komen. Zij krijgen hier de ruimte om hun professionaliteit te tonen en te ontwikkelen, ook buiten hun vak om. Ik geloof oprecht dat Het Heerenlanden voor hen een fijne werkplek is.”

“Voor de leerlingen moet de school eveneens een plek zijn waar ze zich thuis voelen. Als ik zie hoeveel van hen er na de lessen nog blijven hangen, geloof ik dat dit wel goed zit. We willen iedereen vanuit onze christelijke identiteit normen en waarden meegeven, zodat leerlingen zowel binnen als buiten de school ‘een Heerenlander’ is. Hierbij willen we ook ouder betrekken. Uiteindelijk hebben we namelijk allemaal hetzelfde doel, dus laten we ook vooral samen optrekken.”