• Wim en Marcella Bekenkamp voor hun huis.
• Wim en Marcella Bekenkamp voor hun huis. Foto: Madelief Helmhout

Serie ‘Bijzondere Bewoners’ Vianen: ‘Dit was een tandartsenpraktijk’

Algemeen

VIANEN • In de serie ‘Bijzondere Bewoners’ bezoeken we om de week een bijzonder huis in Vianen en omstreken. Deze week bezochten we Wim en Marcella Bekenkamp (74 en 59) in hun geschiedenisrijke huis tegenover het Hertenkamp. Ze hebben drie volwassen kinderen en zijn bijna 35 jaar samen.

Wim: “In 1993 woonden Marcella en ik nog in een ‘gewoon’ rijtjeshuis in Vianen toen we het huis naast dat van ons op het oog kregen. We wilden daar ontzettend graag wonen, omdat het tegenover het Hertenkamp gelegen was. Helaas kon de koop van dat huis destijds niet doorgaan, maar een paar maanden later hoorden we van onze buurman dat dít huis wel te koop kwam! Zodoende zijn we hier gaan wonen.”

Tandartsenpraktijk
Marcella: “Voordat wij hier belandden was dit huis decennialang een tandartsenpraktijk geweest. Nu nog zie je in het raampje van onze voordeur een tekening van een tandarts die een kies trekt én een speciale tandartstegel naast de voordeur. Maar voor de praktijk was de woonkamer destijds helemaal wit en steriel gemaakt, zelfs met systeemplafonds en airconditioning. Het werd onze missie om het huis weer volledig naar de oude staat terug te brengen.”

Wim: “Wat ontzettend hielp bij de renovatie was dat dit huis een tweelinghuis heeft, het huis dat links aan ons vast zit is van binnen identiek. De indeling was precies zo gebleven als toen het was gebouwd, omdat de bewoners van toen al die tijd niks aan het pand hadden veranderd. We keken daar met onze architect dus regelmatig af hoe de ruimtes er origineel uit hadden gezien in 1910. Na een half jaar renoveren zag het huis er precies zo uit als hoe het er vóór de tandartsenpraktijk altijd uit had gezien.”

“Meneer Hartman, de opdrachtgever van de architect die dit huis in 1910 had ontworpen, was trouwens heel modern voor zijn tijd. Hij bouwde dit huis in de Jugendstil-stijl, een kunststroming die op dat moment opkwam in Europa. Daarom heeft ons huis van buiten veel hout en ziet het er bijna uit als een Zwitsers chalet. Die meneer Hartman heeft destijds zelfs zo veel voor Vianen betekent, bijvoorbeeld met zijn stadshotel en zijn rol in de woonbouwvereniging en de gemeenteraad, dat een straat in Vianen na de oorlog naar hem is vernoemd: de M.E. Hartmanstraat.”

Details van vroeger
Marcella: “We genieten ervan dat we nog zo veel details van vroeger kunnen zien. Zoals het oude trappenhuis. Maar de geschiedenis van dit huis gaat nog veel verder dan meneer Hartman en de oude tandartsenpraktijk. In de Tweede wereldoorlog heeft dit huis namelijk als tijdelijk ziekenhuis gediend voor Duitse soldaten die gewond waren geraakt, we zien de kogelgaten nog in de muren van de zolder staan van als die jongens zich verveelden in de ziekenhuisbedden en maar wat rondschoten.”

“Even later werd dit ziekenhuis er een voor de Geallieerde soldaten die zorg nodig hadden. Koningin Wilhelmina is hier in die tijd zelfs op bezoek gekomen om de Geallieerde soldaten te bedanken voor hun dienst in het leger. Dat hier zó veel is gebeurd blijft een bijzonder idee.”

Veel plezier 
Wim: “We wonen hier inmiddels al bijna dertig jaar met ontzettend veel plezier. Het Hertenkamp was een van de hoofdredenen voor ons om hier te komen wonen en inmiddels ben ik zelfs de technische beheerder van het kamp. Als er dingen stuk zijn ben ik de aangewezen persoon om ze te vervangen of te repareren, én ik verzorg de geweien. Als je op de eerste verdieping in de werkkamer van Marcella zit, zie je de weg die aan ons huis ligt niet en zie je dus alleen het Hertenkamp met alle dieren, dat lijkt bijna een soort dierentuin in onze eigen tuin. Dat is zo prachtig!”

Marcella: “Ja, dat vonden onze kinderen vroeger al. Zij zijn inmiddels allemaal volwassen en uit huis maar hebben hier ook altijd veel lol gehad. We hebben hun kamers precies zo gehouden als vroeger zodat ze zo vaak kunnen blijven logeren als ze willen. Wij zijn hier voorlopig nog niet weg, dus ze kunnen nog zo lang blijven langskomen als ze willen!”

Wilt u ook meedoen aan de serie ‘Bijzondere Bewoners’? Mail dan een foto én een korte versie van uw verhaal naar redactie.vijfheerenlanden@kmp.nl.

Madelief Helmhout