• Beheerder Leoni Prijs-Visser tussen de geitjes.
• Beheerder Leoni Prijs-Visser tussen de geitjes. Foto: Mimi van Rossem

Feestelijke opening dierenweide in Leerdam

Algemeen

LEERDAM • De schaapjes, hangbuikzwijntjes en geitjes die sinds een paar weken op de dierenweide in de polderweide Hestia’s Hof wonen hebben het intussen al erg naar hun zin. Om iedereen kennis met deze nieuwe bewoners van Leerdam te laten maken is er op 26 november vanaf 11.00 uur een officieel openingsfeest van Hestia’s Hof, die naast de wipwatermolen Ter Leede is gerealiseerd. 

Het heeft even geduurd, maar nu is het eindelijk zover. De dierenweide van Hestia’s Hof is zo ver gereed dat bezoekers vanaf nu welkom zijn. Intussen wonen er al twee geitjes, twee hangbuikzwijntjes en twee schaapjes op de dierenweide. 

Beheerder 
Deze worden dagelijks verzorgd door beheerder Leoni Prijs-Visser en de ruim 30 vrijwilligers. Leoni heeft naast de studie Sociaal Pedagogisch Werk de opleiding Dierenhouderij gevolgd. Door de jaren heen heeft zij door haar werk op de kinderboerderij in Culemborg, het werken op een zorgboerderij en het geven van paardrijlessen (wat zij nog steeds doet), veel geleerd over het houden en verzorgen van dieren.

Zij vertelt hierover: “Ik ben opgegroeid met verschillende huisdieren waaronder honden, katten en konijnen. Ook ben ik al jong begonnen met paardrijden en het verzorgen van paarden. Mijn liefde voor dieren is zo groot dat ik zelfs van mijn eerste verdiende geld een paard kocht. Toen ik van de zomer in de krant las dat er voor Hestia’s Hof een beheerder werd gezocht hoefde ik niet lang na te denken. Hier valt voor mij alles samen. Werken met dieren, vrijwilligers en mensen met een rugzakje.” 

Dierenweide
Waarom er voor is gekozen nu te starten als een dierenweide en niet als een kinderboerderij daar vertelt medebestuurder Janke Wagenaar het volgende over: “Om een kinderboerderij te kunnen starten moet je aan zo veel regels voldoen, dat het haast onmogelijk werd dit te realiseren. We hebben de afgelopen jaren al veel hobbels moeten wegwerken en waren er nog steeds niet uit wat de regelgeving betreft.”

“Ook duurt alles bij de gemeente zo lang dat we nu maar gekozen hebben als dierenweide verder te gaan. Verder heb je voor een kinderboerderij meer inkomsten met behulp van subsidies en sponsoren nodig. Nu hebben wij besloten te starten met een dierenweide met iets grotere dieren, die later kan uitgroeien tot kinderboerderij met meer kleine dieren. Het grootste verschil tussen een kinderboerderij en dierenweide is dat het park niet afgesloten mag worden. Het is nu een openbaar park waar iedereen langs kan lopen.”

Alleen kijken 
Leoni vult aan: “Zie het als een hertenkamp. Daar ga je ook naar toe om naar de dieren te kijken. Nadrukkelijk zeg ik ‘kijken’, want het is verboden de dieren te voederen. Mensen kunnen wel eten voor de dieren brengen.”

Over het niet kunnen afsluiten van de poldertuin en de aanwezigheid van jongeren in de avonduren vertelt Janke Wagenaar heel enthousiast: “We hebben met de jongeren die hier ‘s avonds aanwezig zijn gesproken en afspraken gemaakt. De jongeren voelen zich erg betrokken bij de dieren en hun woonomgeving en zorgen niet voor overlast maar dragen mede de zorg voor het welzijn van de dieren.”

Naam voor de zwijntjes
In een recent verschenen nieuwsbrief staat te lezen dat de dieren het erg naar de zin hebben. Alleen zijn de zwijntjes jaloers, want de schaapjes hebben al de namen ‘Bart’ en ‘Joost’ gekregen en zij hebben nog geen naam. Dus roept Leoni alle kinderen op een leuke naam voor de zwijntjes te bedenken, een mooie tekening te maken en hiervan een foto te maken. Deze foto kan worden opgestuurd naar: ben@hestiashof.nl. Op 26 november wordt tijdens het openingsfeest de namen van de zwijntjes bekend gemaakt. De winnaar krijgt een leuke verrassing.

Mimi van Rossem