Verhit debat over energiestrategie

VIJFHEERENLANDEN • Tijdens de extra ingelaste raadsvergadering omtrent het Beleidskader Energie Transitie (BET) ging het er vorige week woensdag stevig aan toe. Zowel de coalitie- (VHL Lokaal, CDA, SGP en PvdA) als de oppositiepartijen (D66, VVD, ChristenUnie en GroenLinks) vonden het door het college opgestelde beleidskader onvoldoende afgekaderd. Over de precieze invulling hiervan verschilt men van mening, waarbij vooral het aandeel opgewekte windenergie voer is voor discussie.

Dat het een lange avond zou worden was op voorhand al duidelijk met zeven (!) ingediende amendementen en een motie. Nadat het college vorige week al een motie van afkeuring (die werd verworpen) aan de broek kreeg, gaf de raad opnieuw een signaal niet geheel tevreden te zijn over de huidige werkwijze van het college. 

Volgens Thijmen Peter de With (VVD) waren er nog nooit zo veel amendementen binnengekomen op een voorstel. Hij benoemde dat ‘de gemeenteraad er niet voor is bedoeld om complete beleidsstukken van het college te herschrijven.’ 

RES
Het college wil om het door Vijfheerenlanden uitgebrachte RES (Regionale Energie Strategie)-bod voor 2030 te behalen, maximaal inzetten op zonnepanelen op daken. Volgens hen is dat ‘mogelijk’ voldoende om dit bod geheel te halen. De provincie Utrecht wil echter dat dit bod wordt behaald middels een evenwichtige verhouding tussen zonne-energie en windenergie. In Vianen staan op windpark Autena momenteel drie windturbines, die ruim 40% van het totale bod voor hun rekening nemen.

Als het aan de coalitiepartijen ligt, blijft het bij deze drie windmolens en wordt dus aan de rest van het bod voldaan door extra zonne-energie. Indien aanvullende windenergie toch noodzakelijk blijkt, moet volgens hen eerst worden onderzocht of het mogelijk is om extra windmolens te plaatsen op windpark Autena, alvorens er naar andere locaties wordt gekeken. 

Dit leidde bij de oppositiepartijen tot onbegrip. Deze locatie is namelijk, volgens een onderzoek van een onafhankelijk onderzoeksbureau, van 14 mogelijke locaties één van de meest ongeschikte. Hierbij is onder andere rekening gehouden met overlast voor de omgeving en naar de mogelijke opbrengst.

Rol provincie
De VVD is voor het standpunt om zo veel mogelijk te voldoen aan het bod door ‘zon op dak’, maar vreest dat dit niet voldoende is en is bovendien huiverig voor de rol van de provincie, die mogelijk plekken voor windturbines gaat aanwijzen. Binnen de kaders die het college stelde, waren er volgens de partij te veel mogelijke aanwijsplekken en dus moeten de kaders dusdanig scherp gesteld worden dat er slechts één of enkele plekken overblijven.

Windenergie essentieel
D66, ChristenUnie en GroenLinks gaan hier nog een stap verder in en noemen windenergie ‘essentieel’ om het bod te behalen. Zij vallen over het feit dat het college windenergie slechts als ‘back-up’ ziet. Zij willen dan ook dat er één van de 14 locaties van het onderzoeksbureau nader wordt onderzocht. Bovendien is volgens hen de kans groot dat er weer een nieuwe doelstelling zal moeten komen voor ná 2030 en dat windmolens er uiteindelijk dus toch zullen moeten komen.

Volgens coalitiepartij SGP zal de techniek tegen die tijd zo ver zijn dat er alternatieve manieren zijn om duurzaam energie op te wekken, zonder dat die zo’n grote invloed hebben op het aangezicht van het landschap.

Niet breed gedragen
Het gesteggel over de exacte kaders waar dan wel en geen eventuele windmolens zouden mogen komen ging tot ver na twaalven verder en werd een dag later pas definitief in stemming gebracht. Zoals na woensdag al werd verwacht steunden de coalitiepartijen elkaar, wat hen automatisch een meerderheid opleverde.

Wat opvalt is dat er geen sprake is van breed gedragen besluit door de raad. In de vorige raadsperiode waren coalitie- en oppositiepartijen vol lof over de samenwerking van de gehele raad. Iets waar momenteel in veel mindere mate sprake van lijkt.

Gertjan den Ouden