Presentatieavond wilde dieren

SCHOONREWOERD • De Natuur- en Vogelwacht organiseert op donderdag 17 november een presentatieavond in de Schaapskooi in Schoonrewoerd. Gepensioneerd jachtopzichter/boswachter Gerard van Heiningen komt vertellen over reewild.

Van Heiningen: “Ik ben jarenlang werkzaam geweest op particuliere landgoederen. Ik heb 47 jaar ervaring met de jacht op klein wild en het beheer en schadebestrijding van grofwild. Bij grofwild kan men denken aan edelherten, damherten, reewild en wilde zwijnen. Als vrijwilliger bij Staatsbosbeheer ben ik vooral bezig met het inventariseren van grofwild, begeleiding van de faunabeheerders en cursisten van de praktijkcursus grofwild.”

“Verder wordt ik ingezet als zweethondengeleider, dit is het nazoeken van bijvoorbeeld aangereden grofwild. Bij de vereniging Het Ree ben ik docent reewild beheer en in die hoedanigheid geef ik zeer regelmatig bij diverse organisaties voorlichting over de natuur, het beheer, enzovoort.”

De beelden die worden getoond tijdens de presentatie zijn eigen foto’s van Van Heiningen. Onderwerpen die besproken gaan worden: reewild, de leefwijze;, voortplanting en het aanspreken van wild. Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Toegang Gratis.


Lancering kost Luca van Leer titel

LEERBROEK • De nationale titel karten mini-junioren 60cc is aan de neus van Luca van Leer voorbij gegaan. De jonge karter uit Leerbroek belandde na de laatste race in het ziekenhuis.

Ondanks veel pech in de eerste race van het NK maakte Luca van Leer op de slotdag nog kans op het kampioenschap. Hij moest hiervoor in alle drie de heats in de top-3 rijden.

De start was uitstekend. Luca kwalificeerde zich als vierde, maar eindigde in de eerste heat als tweede. In de tweede heat werd na een crash in het middenveld de ‘slow-procedure’ in gang gezet. Het hele veld kwam hierdoor weer bij elkaar. De Leerbroeker lag in de laatste ronde op de vierde plaats, maar werd ‘gelanceerd’ doordat zijn concurrent instuurde. Luca kon nog wel verder rijden, maar kwam pas als zevende over de finish. Weg titel.

Ondanks de pijn en teleurstelling wilde Luca van Leer toch graag ook de derde heat rijden. Hierin werd hij elfde, met een negende plek in het dagklassement tot gevolg. De racedag werd afgesloten met een bezoek aan het ziekenhuis, waar hij twee nachten ter observatie moest blijven. In de NK-eindstand eindigde Luca van Leer als derde.


Wintermarkt

vianen • Welzijn Vianen organiseert op 19 november van 10:30 uur tot 15:30 uur een sfeervolle wintermarkt met een diversiteit aan kraampjes in de kwantzaal in Hof van Batenstein. Zo is er een rad van fortuin, gezellige kraampjes en kan men wat lekkers nuttigen.